Szinte a teljes emésztőrendszerét felfalta egy amerikai kislánynak egy agresszív tumor. Az életét csak úgy sikerült megmenteni, hogy hat szervét teljesen kicserélték. Megérte egy évet várni a donorra: a kislány ma otthonában él, újra eszik, és ha minden jól megy, csak a rendszeres orvosi vizitek és a gyógyszerszedés fogják élete végéig emlékeztetni a tortúrára.

Kegyetlenül gyorsan növekedő tumor támadta meg a most 9 éves Alannah Shevenellt az Egyesült Államokban, de sebészi bravúrok sorozatával megmentették az életét - írja a Daily Mail. Azt követően döntöttek az orvosok az azonnali műtét mellett, hogy a hat szervet tönkretevő daganat vészesen megközelítette a kislány szívét és annyira elszorította a nyelőcsövét, hogy képtelen volt enni. A kemoterápia és a kisebb sebészi beavatkozások korábban hatástalannak bizonyultak nála.

Így vált elkerülhetetlenné egy többszörös szervátültetés. Új nyelőcsövet, májat, gyomort, lépet, hasnyálmirigyet és vékonybelet is be kellett ültetni Shevenellnek, amivel akaratán kívül is világrekordernek minősül. A kislány nagyanyja, Debi Skolas szörnyként írta le a tumort, ami "olyan volt, mint egy polip, elérte és elfogyasztotta a szerveit". A gyereknek egy évet kellett a megfelelő donorra várnia. "Az összes szervét el kellett távolítanunk, mivel a tumor akkorára nőtt, hogy körbevette a vérellátást" - mondta Heung Bae Kim, a bostoni gyerekkórház transzplantációs osztályának igazgatója.

Kim és orvoscsapata 14 órán át műtötte Shevenellt. "Az idő kétharmadát azzal töltöttük el, hogy eltávolítottuk a tumort azokról a szervekről, amiket meghagytunk" - nyilatkozta az orvos. Ezután rakhatták be a testbe az új szervhalmazt. "Annyira boldogok voltunk. Technikailag nagyon sikeres volt. A szervek jól néztek ki" - lelkendezett Kim a műtétet követően az ABC tévécsatornának.

A kislányt más szempontból is elemeiből kellett újra összerakni. A csövön keresztüli táplálástól nem volt étvágya, de Kim szerint "a hétvégén újra elkezdett enni. Tegnap már süteményt is evett". A kislány mostmár otthon van a nagyszüleivel, de élete végéig orvosi vizsgálatokra kell majd járnia, hogy ellenőrizzék, minden rendben van az új szerveivel. A főorvos szerint megvan a rizikója, hogy újabb átültetésekre szorulhat a gyerek, illetve annak is, hogy nem sikerült a daganatot százszázalékosan eltávolítani, így újra kifejlődhet. A kilökődést megelőző gyógyszereket is élete végéig szednie kell. Ezeken kívül rendes életet élhet majd, és Kim doktor szerint Shevenell amúgy is "egy bátor kisgyerek" marad.