Egy, a mai Csehország területén található koncentrációs táborból származnak azok az orvosi műszerek, amelyeket a hétvégén bocsátanak majd árverésre Angliában, és egy náci sebész tulajdonát képezték egykor. Az orvosi eszközökért minimum 700 ezer forintra számít az aukciós ház, néhány szervezet viszont nemtetszését fejezte ki, hogy valaki így akar pénzhez jutni.

A bude-i Villa Hall Auctions, egy viszonylag kicsi aukciós ház hétvégi árverésén többek között Anton Burger, egy ismert náci háborús bűnös, az SS egyik őrnagyának orvosi műszereire is lehet majd licitálni - írja a Daily Mail.

Az árverésre egy magát megnevezni nem kívánó személy bocsátotta a tételt, ami egy fadoboz, benne több ollóval, szikével és egy fűrésszel. A készlet egy zsidó családtól származik, az eladó férjének az apja szerezte meg még valamikor a második világháború alatt. “Ez a készlet mindig az otthonukban volt. A férj nem beszélt arról, hogy honnan van, de sokat kutatta a második világháborút” - mondta a lapnak az aukciós ház képviselője.

Azt nem tudni, hogy a készletet használták-e a táborban, mert a Burger utáni tulajdonos sokat üzletelt a háborúban a fekete piacon, így az is könnyen elképzelhető, hogy valamilyen fekete piaci alku eredményeként szerezte meg a készletet, és nem például kilopta a táborból.

Több zsidó szervezet, köztük az Anna Frank Alapítvány és a Holocaust Educational Trust is tiltakozott az árverés ellen, mert gusztustalannak és morbidnak tartják, hogy valaki így akarjon pénzhez jutni. A szervezetek szerint az ilyen tárgyaknak múzeumban lenne a helye, és nem az aukciós házakban.

Az aukciós ház tisztában van vele, hogy milyen érzékeny területet érint a mostani árverésük ezen tétele, de bíznak benne, hogy megfelelő helyre kerül. Azt mondták a Daily Mailnek, hogy számos múzeum és szervezet jelentkezett már az árverésre, így valószínűleg valami hasonló helyre kerülnek majd az eszközök, és oktatási céllal fogják majd őket a jövőben bemutatni.

Az eredeti tulajdonost, Anton Burgert többek között az eszközökön lévő monogramok alapján azonosították. Burger egy darabig az auschwitzi haláltábor tisztje volt, de 1943 nyarán áthelyezték a theresienstadti (a mai csehországi Terezin) táborba parancsnoknak. Ebben a táborban 140 ezer embert tartottak fogva, közülük 35 ezren meghaltak a háború végére.

A terezini tábor egyfajta propagandatábor volt a haláltáborok között, a nácik még filmet is forgattak róla, hogy megmutassák a világnak, milyen jól élnek a rabok a táboraikban. Ez volt az a tábor, ahol a dán vöröskereszt munkatársait is körbekalauzolták, hogy bebizonyítsák, boldog, dolgos közösség van a táborban. A filmet végül nem tudták túl sok helyen bemutatni, mert csak 1944 végére készült el, és mire bemutathatták volna, addigra a németeket legyőzték.

Theresienstadtban sok művész, köztük sok zenész élt. Az orvosi eszközöket tartalmazó dobozon “instrumente gemischte” felirat olvasható, vagyis vegyes eszközök, ami arra is utalhat, hogy a dobozban hangszerek vannak. Ez azért lehet fontos, mert Burger feladata volt, hogy megtévessze a táborba érkező vöröskeresztes képviselőket, így például így álcázták a náci kísérletekhez használt orvosi eszközöket. A háború után Burgert többek között azzal vádolták meg, hogy hamis képet mutatott be a táborról.

Burgert a háború végén letartóztatták, majd egy Salzburg melletti börtönbe helyezték, ahonnan megszökött 1948-ban. Egy évvel később elkapták, ezúttal Bécsbe börtönözték be, de innen is megszökött. 1951-ben nyom nélkül felszívódott. 1991-es haláláig Essenben élt Wilhelm Bauer néven, ami csak 1994-ben derült ki.

Terezin alapvetően két várból, a nagy várból és a kis várból álló város. A kis vár sokáig börtönként funkcionált, például az első világháború idején ide börtönözték be Gavrilo Principet, a Ferenc Ferdinándot megölő szerb szélsőségest.