Alice Skinner még nincs tízéves, de már túlvan huszonhét operáción, egy ezüstérmen, néhány beültetett protézisen, és "a legfiatalabb brit dializált" fiktív címén. Anyja és apja hiába adományoztak volna neki vesét, nem voltak jók donornak.

Alice Skinner hamarosan tizenegyedik születésnapját ünnepli. Az angol gyereklány vese nélkül, azok helyén csonkokkal született, eddig huszonhét nagyobb műtéten van túl – írja a Daily Mail.

Legutóbbi, utolsónak szánt műtétjét két hete végezték el, miután három évi dialízis miatt meghajlottak a lábai. Apja, George Skinner elmondta, gyakran hitték, hogy a lány nem marad életben. Volt rá okuk: Alice-t már hathónapos korában dialízisre kellett hordani (Nagy-Britanniában nincs, aki nála fiatalabb korban kapott volna ilyen kezelést).

Hosszú betegség

Szülei hiába akarták volna nekiadni egyik veséjüket, nem voltak alkalmasak donornak. 2008 áprilisában végül beültettek neki egy donorszervet, amely azonban nem volt tökéletes – bár lehetővé tette, hogy megkóstolja a kólát, a csokit és a chipset, amit addig nem volt szabad.

Egy évvel később azonban állapota romlani kezdett, ödéma miatt az agyát is meg kellett műteni. Apja elmondása szerint akkor még az orvosok is meglepődtek, hogy lánya túlélte a műtétet. "Hét évi dialízis nem múlt el nyom nélkül: veséi nem tudtak mit kezdeni a kalciummal, emiatt elgörbültek a lábai."

Lábait nemrég operálták, ezután két napot gerincvelőbe adott érzéstelenítéssel, később morfintól kábán töltött, majd nem sokkal később, néhány napon belül hazavitték. "Reméljük, hogy ez volt az utolsó nagy beavatkozás – igaz, a beültetett protéziseket valamikor ki kell venni, de most már jó lenne, ha véget érnének az operációk."

Köszöni, megvan

Alice-t állapota nem kényszerítette passzív életmódra: Newcastle színeiben, asztalitenisz-versenyzőként indult egy szervátültetett gyerekek számára rendezett bajnokságon. Tavaly Belfastban szerzett ezüstérmet a Brit Transzplantációs Játékokon.