Budapesti taxicéggel szerződött a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. arra, hogy forró teát szállítson ki didergő munkásainak. A taxiscég szerint a legolcsóbb tarifákkal és kombi autókkal szállítják ki a teás vájlingokat, amit a buszsávban gyorsabban a helyszínre tudnak vinni. Az FKF pedig köteles négy fok alatt itallal melengetni fázó melósait.

Egy fagyos, hideg, zúzmarás februári reggel munkatársunk arra lett figyelmes az I. kerületi Batthyány téren, hogy egy taxi csomagtartójából gőzölgő italt vételeznek FKF-mellénybe bújt munkások. A taxi csomagterében ugyanis egy nagy, rozsdamentesnek tűnő kondér állt, amiből a taxis adagolta a forró italt kb. 5 munkásnak (pontos tömegbecslést nem tudtunk végezni a zord időjárási körülmények miatt).

Megkerestük a Tele5Taxit, amelynek az autója a téren parkolt, és Pásztor György ügyvezető elmondta, hogy "nekünk van a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel szerződésünk" a feladatra. Hozzátette, a feladat annyi, hogy a kint dolgozóknak meleg védőitalt szállítanak, ami nem más, mint tea. Pásztor elmondása szerint a hideg napokon 18 autójuk rója a várost, ellátva a szomjazó hómunkásokat és utcaseprőket úgy, hogy minden taxi kap egy területet Budapesten. Azt is megtudtuk, hogy a nagy kondér miatt csak kombi taxikat indítanak a küldetésre.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül a teataxiztatás a fővárosi cégnek, azt mondta Pásztor, hogy a legkedvezményesebb tarifával szállítanak, mint megtudtuk, ez 145 forint+áfát jelent. A szolgáltatás "0-24 órában működik, amíg hideg van" - mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy az FKF-től mindig leadják előrendelésbe, hogy mikor lesz szükség több teafuvarra.

Négy fok alatt, a buszsávban sietve

"A hatályos jogszabályok szerint amennyiben a hőmérséklet +4 Celsius alá esik, a dolgozóknak meleg védőital jár" - közölte a Velvettel az FKF feladatait átvevő Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője, Szűcs Panni. A szóvivő szerint mivel munkatársaik egymástól nagy távolságra végzik feladataikat, ezért kocsival lehet csak kiszállítani nekik a védőitalt. "A jelenleg tapasztalható rendkívül hideg időjárásában műszakonként hat 'teajáratot' üzemeltetünk, ennyi szükséges a főváros teljes területének lefedéséhez. Enyhébb időben kevesebb járat is elegendő" - írta Szűcs. Hozzátette, hogy "hétköznap ebből kettő, nagy terhelés esetén három járatot az FKF Zrt. saját járművekkel, más munkafeladatokról a védőital kiszállítására átirányított munkavállalók közreműködésével old meg".

A taxik igénybevétele pedig ugyancsak praktikus megoldás, hisz Szűcs Panni szerint dugó esetén a buszsávot is használó taxik gyorsabban kiviszik a teát a fagyoskodó munkásoknak. A szóvivő is megerősítette, hogy "a taxik igénybevétele szerződött, a személyfuvarozó által meghirdetettnél alacsonyabb viteldíjjal történik". Ugyanakkor az FKF ad dolgozói egészségére is, "minden kocsin egészségügyi könyvvel rendelkező munkatárs osztja a meleg védőitalt" - közölték. A szemétszállítók nem kapnak ilyen meleg teát, mivel a vezetőfülkéjük fűtött, itt tudnak melegedni (az más kérdés, hogy a szemét begyűjtésekor erre mennyi idejük és lehetőségük van). Mindenesetre ők ürítéskor mind a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben, mind a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban" forró teát kapnak.