Tori LaConsay atlantai művész néhány éve egy hirdetőtáblára írt kedves üzenetet. Az alkotást lenyúlta a H&M, amely először pofátlan volt, aztán magyarázkodott, végül bocsánatot kért. Most jótékonykodnak.

Tori LaConsay 2008. december 14-én kedves üzenetet hagyott egy atlantai utcában: műve egy hirdetőtáblára írt üzenet volt. "Az egyik oldalára azt festettem, "jól nézel ki ma" [“You Look Nice Today”], mellé pedig egy kicsi szívet. Ez arra az oldalára került, amelyről úgy gondoltam, az emberek majd munkába menet látják majd. A tábla másik oldalára (amelyről úgy gondoltam, hazafelé fogják megpillantani) azt festettem, "boldog vagyok, hogy itt vagy", és még egy szívet. Ez egy apró gesztus volt, amelyről reméltem, hogy feldobja majd a környéken élőket" – írta az alkotó a Regretsy blognak.

A történet akkor vált érdekessé, amikor néhány hete LaConsay leveleket kezdett kapni ismerőseitől, amelyekben a brit H&M honlapjára mutató linkeket küldözgettek. A cégnek ugyanis annyira megtetszett a dolog, hogy párnahuzatra, törölközőre és lábtörlőre kezdték nyomtatni az üzenetet, csaknem változatlan formában – viszont forrásmegjelölés nélkül.

LaConsay levelet írt a cégnek, jelezve, a lopás csúnya dolog – a H&M erre annyit mondott, száznál is több tervezőjük van, és biztosíthatják arról, hogy a motívumhoz semmi köze sincs, szerzői jogok nem sérültek. Ismerősei is írogatni kezdtek a vevőszolgálatnak, azzal fenyegetőzve, amíg nem kárpótolják a művészt, semmit sem rendelnek tőlük. A válasz: nagyon sajnálják, ha nem rendelnek tőlük. (A levelezésről, a termékekről, illetve a fejleményekről készült screenshotok itt láthatók.)

Háború

A csatározás a Facebookon folytatódott: LaConsay ismerősei a H&M falára írogattak, amit az oldal szerkesztője le is törölt (láttunk már ilyet). Aztán a következő szöveget kommentelték: "elnézést kérünk, ha valaki azt hiszi, koppintottunk, ami sosem volt szándékunk, és nem is tartjuk elfogadhatónak. Csupán megihletett minket, látva többféle szöveges üzenetet, hogy hasonlót alkossunk, más betűtípussal, kis-és nagybetűkkel, és máshová elhelyezett szívvel. Őszintén sajnáljuk, ha valakiben azt az érzést keltettük, hogy lenyúltuk valaki más művét".

Végül aztán feladták: "nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet, a vélemények eljutottak hozzánk. A párbeszéd zajlik, felvettük a kapcsolatot Tori LaConsay-jel" – írták.

Happy finish

És ez még igaz is: mint LaConsay a Regretsyn jelentette, valóban közel vannak egy megállapodáshoz. "Egy önzetlen gesztussak a H&M nemcsak azt ajánlotta fel, hogy rendezik velem a kérdést, de háromezer dollárt is ajándékoznak az East Atlanta Village-i állatmentő szervezeteknek." A “You Look Nice Today”-készlet eddig el nem adott részeit jótékony célokra adományozzák, a végkifejlet pedig az alkotó szerint "tiszteletben tartja a mű eredeti szándékát, illetve a szeretet, a részvét és a közösség üzenetét közvetíti". Szóval úgy néz ki, mindenki boldog.