Mivel a saját zenéinket unalmas lehordani, úgy döntöttünk, megnézzük, mivel jobbak a szomszédok. Mint kiderült, a többségük semmivel, bár Románia meglepő dolgokat produkál.

Nagyon szeretünk panaszkodni, ha kultúrtermékek kerülnek szóba, különösen, ha zenéről van szó. Erre persze minden okunk meg is van, de valamiért hajlamosak vagyunk mindezt olyan felhanggal tenni, mintha Magyarország lenne a világ könnyűzenei fekete lyuka, és mindenütt máshol csak és kizárólag komolyan vehető produkciók kerülnének piacra, Ramonest hallgatnának a gimnazista lányok, a Radiohead lépne fel az egyetemi klubban, és Arcade Fire szólna a közeli kisboltban. A valóság persze az, hogy például szomszédainknak is megvan általában a maguk Fluor Tomija, vagy akár Josh & Juttája is, bár mivel nem értjük a szöveget, kicsit kevésbé tűnnek ezek rossznak.

Ukrajna

A Quest Pistols nevű zenekar arra a nálunk is befuttatott alapötletre épül, hogy egyáltalán nem kell agresszív zenét játszani ahhoz, hogy lázadónak tűnjön a tagság, bőven elég, ha sok tetoválásuk és furcsa hajuk van. Ezt maximálisan teljesíti is az alább épp a szintén nagyon polgárpukkasztónak tűnő, Lolitával közös klip az Oroszországban tevékenykedő és oroszul is éneklő csapattól. Van itt Martin Gore-hasonmás, felnyírt frizura, sok pirszing, ráadásul a dal címe is „Lefogytál" (nőnemben), a dal pedig arról szól, hogy a megszólított hölgy a férfitől való menekülésében még le is fogy.

Szlovákia

Amikor megláttuk a napszemüveget, a bézbólsapit és a Tomi nevet, azonnal felháborodtunk, hogy ezek le akarják nyúlni a mi Fluorunkat, de erről szó sincs, Tomi Popovic sokkal inkább Szlovákia válasza Sealre, és ha jobban megnézzük, fizimiskára is jobban hasonlít a mi Speakünkre. Dara Rolinsszal közös dala nagyszerűen ráült arra az europopos r&b-re, amivel Rihanna milliókat szórakoztat mostanában. Azért feltűnik valami kézzelfogható magyar párhuzam is, ugyanis Popovic is az USA-ban él egy ideje, ahol persze meg is próbált betörni a piacra, de miután ott semmi nem történt, inkább hazájában adja elő a világsztárt á la Király testvérek.

Románia

Kevés annyira jó érv létezik a “Kelet-Európából nem lehet befutni” elmélet megbuktatásához, mint Románia, ahol az embereknek legalább volt egy O-Zone-juk, amivel gyakorlatilag a teljes nyugati kultúrát leigázták egy nyár erejéig. Most itt a ROA, ami már a helyi fesztiválok egyik húzónevének számít, és tényleg próbálnánk rosszat írni, de a Ne Placére egyszerűen nem lehet nem oltárit bulizni. Jól megcsinált klip, nem arcbamászóan kelet-európai hangulat, egyáltalán nem lennénk meglepve, ha idén tavasszal kimerészkednének a határon túlra is, és máshol is alapot adnának egy részeg diszkózáshoz. Annyit legalább elmondhatunk, hogy a mi laza fiatal srácaink sokkal jobbak, Fluor Tomi simán megeszi Bacilt & Rakbyt reggelire.

Szerbia

Szerbia alapvetően jól áll zeneileg, a slágerlisták alapján kevés helyen kapnak a korrekt rádiórock-dalok ekkora nyilvánosságot, de szerencsére a kalapemelés előtti utolsó pillanatban megérkezett MC Stojan és MC Yankoo, akik kicsit angolul, de leginkább szerbül írtak egy különleges ódát a női seggekhez. Már a klip is érdekes, amiben a két falusi diszkóból kikapart srác keményen áll, miközben nők mindenféle barkácseszközöket lóbálnak. Amikor az ember azt hinné, hogy ennél megdöbbentőbb nem jöhet, hirtelen megérkezik a balkáni identitás egyik alapja, a harmonika, és ennél a pontnál már tényleg eldől, hogy valószínűleg a rendes ízléssel rendelkező szerbek valószínűleg ezt a dalt gyűlölik mostanában a legjobban.

Horvátország

Az ET-nek már a neve is különleges, pláne, ha kibontjuk a rövidítést: Electro Team. A név minősége nagyjából idomul a zenééhez is, Horvátországban ezek szerint még mindig mutatkozik igény arra a hangulatra, amit itthon a Soho Partytól kaptunk meg a legnagyobb dózisban. Szinte biztos, hogy Hamvai PG horvát megfelelőjének buliján kötelező darab a Kako da te prebolim.

Ausztria

Bár Falco miatt sokan azt hiszik, Ausztria tele van jó zenekarokkal, a nyugat kapuja azért elég nagy dózisban tartalmazza Európa szerencsétlenebbik felén lévő országok hatását, más magyarázatot egyszerűen nem találunk a Trackshittaz létezésére. A jól láthatóan LMFAO-ra hasonlítani akaró társaságról azt is nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolják-e ezt az egészet, annyi biztos, hogy a refrénben elhangzó popo szó tényleg segget jelent, arra viszont egyáltalán nincs magyarázat, hogy a formáció egyik tagja miért egy lábossal táncol a klipben.

Szlovénia

Utolsó szomszédunk Ausztriához hasonlóan szintén megtévesztő, hiszen bedobtak a közösbe egy Laibachot, de egyáltalán nem kell sokat kutatni, hogy kiderüljön, van nekik egy Foxy Teensük is. A klip elindításakor rögtön kiderül, miért különleges ez a zenekar: ez lehet a világtörténelem első lánycsapata, ami nem jó nőkből áll. Nagyon elkéne Szlovéniának, egy Kozsó!