Egy brit sebésztársaság adatai szerint a gazdasági válság miatt egyáltalán nem csökkent az esztétikai célú beavatkozások száma, hanem nőtt, sőt, egyre több férfi dönt úgy, hogy szebbé formáltatja a hasát vagy eltünteti kínosan nagy mellét. Magyarországon teljesen más a helyzet, itthon 2008 óta egyre kevesebb a páciens a plasztikai sebészek rendelőjében. A britekkel annyi a közös, hogy hazánkban is 90 százalékban nők vállalkoznak plasztikai beavatkozásokra.

Nagy-Britanniában a gazdasági válság ellenére egyre többen fordulnak plasztikai sebészhez, és megnőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik hajlandóak kés alá feküdni – írja a Daily Mail. Az adatok szerint 2011-ben 43069 esztétikai beavatkozást végeztek el, vagyis közel 6 százalékkal többet mint 2010-ben. A British Association of Aesthetic Plastic Surgeons statisztikája szerint azért még mindig nőkön végzik el a plasztikai beavatkozások kilencven százalékát, legalábbis 2011-ben így volt. Tavaly szám szerint 38771 nő operáltatta meg magát, 5,8 százalékkal többen, mint 2010-ben. Náluk a PIP-botrány ellenére még mindig a mellműtét a legkedveltebb beavatkozás, 10003 ilyen műtétet végeztek el tavaly, ez a 2010-es 9418-hoz képest 6,2 százalékos növekedés.

A látványos eredmény jót tesz az önbizalomnak

A legnagyobb növekedés a férfiak körében a hasplasztika területén következett be: tavaly 124 ilyen beavatkozást végeztek el, ami 15 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Persze a nők közül is egyre többen vetik alá magukat ilyen operációnak, de náluk egyébként is magas volt az arány, hiszen már 2010-ben 3039-en fizettek be hasplasztikára, 2011-ben pedig 3251-en. És igen, egyre több férfi dönt úgy, hogy megszabadul nőket megszégyenítő melleitől: míg 2010-ben csak 741 illető volt hajlandó erre, addig egy évvel később 790-en. Ez hét százalékos növekedést jelent. A zsírleszívás még nem ilyen népszerű, hiszen csak 511 férfi vállalta ezt a beavatkozást, igaz, így 8 százalékkal voltak többen, mint egy évvel korábban. Összesen egyébként 4298 férfi vette igénybe plasztikai sebészek szolgáltatásait, míg 2010-ben csak 4017-en.

Fazel Fatah, a Rajiv Grover elnöke szerint az emberek főként olyan területeken szeretnének változtatni, amelyeket mindenki láthat, és ez persze teljesen érthető, mivel így sokkal jobban növelhető az önbizalom. A hasplasztika iránt pedig azért nőtt meg az érdeklődés, mert egyre több a drasztikus fogyás, egyre többen ültettetnek be gyomorgyűrűt, és a felesleges bőrt muszáj eltávolítani a tökéletes eredmény érdekében. Rajiv Grover, aki szintén a BAAPS tagja hozzátette, mivel a szakemberek egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, egyre nehezebb megmondani, hogy valaki járt-e plasztikai sebésznél vagy sem, és úgy tűnik, hogy az emberek szerint igenis megéri ilyen beavatkozásokra költeni.

És itthon?

Ami az esztétikai célú beavatkozásokat illeti, Magyarországon az utóbbi években nem tapasztalható növekedés, sőt, egyre kevesebb műtétet végeznek, egyre kevesebb a páciens – tudtuk meg dr. Szemerey Balázs Istvántól, a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Társaság Esztétikai Szekciójának elnökétől. „Nagy-Britannia vagy Németország nyilván más gazdasági pozícióban lévő ország, őket nem viselte meg annyira komolyan a válság. Itthon minden kolléga arra panaszkodik, hogy kevesebb páciens van, és ez egyértelműen a 2008 óta tartó gazdasági helyzetre vezethető vissza. Akinek kisebb beavatkozásokra volt pénze, most már ilyenekre sem költ, akinek pedig korábban nagyobb műtétekre is tellett, jobban meggondolja, hogy belevágjon-e.”

„Az utóbbi években egyébként ez az egyetlen változás a szakmán belül, a nemeket tekintve továbbra is a nőkön végzik el az esztétikai beavatkozások 90 százalékát” – nyilatkozta a Mediburg Klinika igazgatója. Hozzátette, sajnos nem tud pontos adatokkal szolgálni arról, hogy évente hányan fekszenek kés alá Magyarországon: „Az esztétikai beavatkozások más elbírálásba esnek, a hazánkban ténylegesen elvégzett műtét szám nem ismert.  Ez reményeink szerint változik majd a PIP-botránynak köszönhetően, amely egész Európát megrázta. Most próbáljuk bevezetni – többek között - az implantátumok regisztrációját”.