Az egyik autó P-betűs, a másik pedig szlovák rendszámmal közlekedett: ezek használatát épp nemrég szigorította meg a törvény. Ezen kívül a jégen tartózkodás szabályait is megszegte a két autó sofőrje.

Vizsgálatot indított a rendőrség a múlt héten a Balatonba szakadt két Hummer terepjáró rendszámhasználata miatt – tudta meg a Velvet. Az egyik autón ugyanis szlovák, a másikon meg P-jelű rendszám volt, és a rendőrség azt vizsgálja, hogy vajon jogszerűen használták-e az autó tulajdonosai ezeket a rendszámokat a rekordgyorsasággal mémmé váló balesetük előtt.

A két Hummer tulajdonosának azonban nemcsak az esetleges rendszámhasználati anomáliák miatt gyűlhet meg a baja a hatóságokkal. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ugyanis a jégen tartózkodás szabályainak megszegését is vizsgálja, hiszen a rendelet értelmében tilos a jégen járművel tartózkodni, kivéve, ha munkavégzésről van szó.

Rendszámhasználati anomáliák

Házi szakértőink szerint a P betűjelű rendszámok, vagyis a próbarendszámok arra szolgálnak, hogy egy forgalomból kivont, vizsgáztatni, vagy a szerelőhöz szállítandó autót ne tréleren, hanem amennyiben üzemképes, a saját lábán jusson el úticéljához. A P-rendszám használatát korábban meglehetősen liberálisan kezelte a hatóság, de annyian éltek vele vissza, hogy nemrég komolyan megszigorították az engedélyezését. Hasonló szigorítás történt a szlovák, illetve más külföldi rendszámot a regisztrációs adó csökkentése érdekében használó tulajdonosokkal szemben. Utóbbi általában a luxusautókat érintette, és egy-egy nagyobb gépjárműnél milliós nagyságrendű összegre is rúghatott. A szigorított törvény értelmében külföldi rendszámos autót maximum egy napig lehet használni Magyarországon.