A szívroham és a stroke kockázatát is nagyban növelheti, ha túl sok diétás üdítőt döntünk magunkba - jutottak tíz évnyi kutatásuk eredményére amerikai kutatók. A tanulmány ugyan nem nevezi meg a felelőst, de a különböző édesítő- és cukorpótlószereket sok-sok támadás éri évtizedek óta. Egyszer még a louisianai cukormogulok is berágtak, és kanadai kamukutatást tettek közzé a szacharin ártalmairól.

Napi egy doboznyi cukormentes, szénsavas üdítő megivása is növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát - állapították meg amerikai tudósok. A friss kutatási eredmények szerint mindemellett szanaszét roncsolhatjuk ezekkel a májunkat, de a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az anyagcserezavarok is nagyobb lelkesedéssel csaphatnak le ránk - írja a Daily Mail.

A Miami és a Columbia Egyetemek közös kutatócsapata szerint 43 százalékkal emelkedik a szívroham, az érrendszeri betegségek és a stroke valószínűsége annál, aki napi szinten dönti magába ezeket az italokat. Az csak fokozza a helyzetet, hogy az alkoholistáékhoz hasonló lesz a mája az üdítőfogyasztónak. Az átverést abban látják a kutatók, hogy sok diétás üdítőitalt kifejezetten egészségesként reklámoznak a gyártók, holott nem azok.

Hannah Gardner és csapata nem a Brit tudósok rovatban gyakran szereplő hülye és összecsapott kutatást végeztek. 2564 embernél 10 éven át vizsgálták az üdítők hatásait. "Az eredményeink egy lehetséges kapcsolatot mutatnak a napi diétás üdítőital-fogyasztás és az érrendszeri következmények között" - mondta Gardner. Azt azonban hozzátette, az még nekik is homályos, miként szedik szét ezek az italok a szervezetet.

Az üdítők gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, úgy mint az aszpartám, amely akár rákot is okozhat - emlékeztet a Daily Mail. Ennek ellenére az egyes államok egészségügyi hatóságai még nem ugrottak a veszélyre, és biztonságosnak tartják azok fogyasztását. (Az amerikai kutatók a Journal of General Internal Medicine-ben megjelent tanulmányát 35 euró ellenében itt letöltheti és elolvashatja.)

Célkeresztben a génmódosított fruktóz

Korábban dán kutatók a nem diétás szénsavas üdítőket támadták, mondván, gyors elzsírosodáshoz vezethet ezek mértéktelen vedelése - írja a Kozmedia.com. Amerikában a szénsavas italokat magas fruktóztartalmú sziruppal édesítik, amit genetikailag módosított kukoricából is kinyernek, ez pedig az elhízást nagyban segítő anyag. A dán kutatók ugyanakkor a diétás üdítők elkerülését is javasolják, ők ugyanis agykárosodást és hiperaktivitást is tulajdonítanak nekik.

Az egyik citrusos üdítő pedig gyakorlatilag mérgező és tűzálló anyagokat tartalmaz (elfogyasztásától függetlenül ugyanúgy odakozmál az ember egy tűzesetben). Hosszan lehetne még folytatni a különböző káros, olykor brómtól vagy épp fenil-alanin-forrásoktól nyüzsgő kemikáliákat, amik ezekben az italokban vannak. Holott egyes kutatások szerint azok, akik minden nap felszisszentenek egy üdítősdobozt, hosszú távon nem lesz vékonyabb derekuk - írja a Daily Express.

Óvatosan az édesítőkkel

Megkerestük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét (MDOSZ), akik hírlevelüket ajánlották figyelmünkbe. "Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelése szerint – a javasolt határértékek figyelembevételével – az engedélyezett édesítőszerek és cukorpótlók fogyasztása biztonságos" - olvasható a hírlevélben. Az édesítőszerek közül a leggyakrabban az aszpartámot használják az üdítőkben. Arről heves szakmai viták folynak, hogy vajon okozhat-e rákot és koraszülést, de az eddigi tanulmányok zöme biztonságosnak nyilvánította. Jó vigyázni a hírlevél szerint a Latin-Amerikában népszerű és engedélyezett, a cukornál akár 300-szor is édesebb szteviával, ami a jázminpakóca nevű növény kivonata. Az Európai Unió egyelőre nem nyilvánította biztonságosnak a fogyasztását, ezért nálunk sem lehetne kapni őket.

A cukorpótlók aljasabbak, ugyanis ugyanúgy emelik a vércukorszintet, mint a cukor maga. Ide tartozik az üdítőket is édesítő fruktóz, szorbit (hasmenést is okozhat) és a xilit, azaz nyírfacukor. Ez utóbbi még a kukoricacsőben vagy a mandulahéjban is megtalálható, és szintén nem kíméli a beleket. Ahol nem írnak ki ilyen kémiai neveket, ott a köznyelvben E-faktornak nevezett kódok közül a következőket kell figyelni: E420, E421, illetve minden E950-968 közötti.

A bűnös anyag ismeretlen

Nagyon érdekes és nehezen megmagyarázható történetként jellemezte a kutatási eredményt Matos Lajos szívgyógyász a Velvet megkeresésére. "Átolvasva a dolgozatot, az derül ki, hogy adósa azzal az elővigyázatossággal, hogy van-e különbség a más-más gyártó által készített italok között" - mondta a tanulmányt elejétől végéig megismerő Matos. Szerinte a fő gond az eredményekkel, hogy "nem tudni, hogy a tartósítószer-e az a tényező, amely ebben szerepet játszik". A "tudományos értelemben több vitatható tényt tartalmazó dolgozatnak" a szívgyógyász szerint azonban van egy fontos tanulsága: "ezek a cukor nélküli, látszólag egészséges üdítők se tudják helyettesíteni a tiszta vizet és a gyümölcsöket".

Megkérdeztük azt is, tud-e arról a kardiológus, hogy magyar kutatók vizsgálódtak volna-e a témáról, de ő nem hallott ilyen kutatásról. Szerinte is gyanúsak az édesítőszerek, a tanulmány készítői is "céloznak egy vizsgálat adataira, hogy bizonyos kalóriamentes szerek a diabétesz kifejlődését fokozhatják". Azonban Matos Lajos szerint annyira nem egyértelmű a mostani vizsgálati eredményért felelős anyag kiléte, hogy egy példát is felhozott. "Az 1950-es évek végén felbukkant a médiában egy szöveg, miszerint a szacharin káros. Ezután előkerült egy kanadai, aki lebuktatta az egészet". Kiderült, hogy az amerikai cukoripar moguljai összefogtak, miután az egyik nagy üdítőgyártó piacra dobta cukormentes készítményét. "A louisianai cukormilliomosok ezt nem tűrhették" - fogalmazott Matos, aki szerint ezért "pénzt adtak kanadai kutatóknak, hogy járassák le a szacharint (ami a keretes írásunkban jelzett értékeken belül nyugodtan fogyasztható). Mostanság az aszpartámot érte hasonló támadás, azonban annak az esetében még nem derült ki semmilyen hasonló összeesküvés-elmélet.

Nem árt tehát óvatosnak lenni a túl sok műanyagot tartalmazó termékekkel, de amíg az egészségügyi hatóságok nem jelzik azok károsságát, mértékkel fogyasztva nyugodtan ehetők-ihatók. Márpedig egyelőre sok olyan szer van, amit bátran reklámoznak fogyasztásra, holott boldog-boldogtalan tudja róluk, hogy szanaszétkapják a májat vagy az emésztőrendszer más részeit.