HIV-vírussal fertőződhetett meg egy kolumbiai pap, ezért társával együtt bérgyilkosokat fogadtak fel, hogy így vessenek véget az életüknek. Az eset egy éve történt, de a kolumbiai nyomozók csak most jöttek rá, hogy nem rablók végezték ki a két katolikus plébánost.

2011 januárjában lőtt sebekkel, holtan találták a kolumbiai fővárosban, Bogotában két katolikus papot – írja a BBC. A 37 éves Richard Piffanót és a 35 éves Rafael Reatigát egy autóban lelték meg, a rokonok akkor állították, fegyveres rablók végeztek velük.

A kolumbiai nyomozóhatóság szerint azonban bérgyilkosok ölték meg a férfiakat, ráadásul maguk az áldozatok bérelték fel kivégzőiket. A nyomozók minderre a papok mobilhívásainak visszakövetése után jöttek rá. Azért választották az öngyilkosság e fura módját, mert kiderült egyikükről, hogy HIV-pozitív.

Piffano és Reatiga együtt váltak pappá, és később is gyakran celebráltak együtt misét - írta róluk a helyi El Tiempo című lap. A rokonok ugyan tagadják, de erős a gyanú, hogy a két pap meleg volt, és ez is szerepet játszhatott az öngyilkosságukban. A nyomozók szerint a plébánosok 8500 amerikai dollárnyi összeget (1,9 millió forintot) fizettek gyilkosaiknak, meghagyva azt, hogy rablótámadásnak állítsák be a történteket.

Utolsó miséjén Reatiga atya az elveszett okok védőszentjéhez, Santa Martához való imára szólította híveit, míg Piffano atya saját magáért kulcsoltatta össze a hívek kezeit.