A londoni zavargások egyik gyújtogatóját nyolc év börtönre ítélték, miután a rendőrség sikeresen azonosította egy biztonsági kamera felvétele alapján. A 23 éves Andrew Burls jellegzetesen kancsal, ez buktatta le, mert pechére gyújtogatás közben belenézett az egyik biztonsági kamerába.

A 23 éves Andrew Burls tavaly augusztusban a londoni zavargások idején felgyújtotta a Rye Lane-n található Regen gyerekruha boltot, és a nem sokkal odébb lévő postát. A tűz még a ruhabolt melletti Greggs pékségre is átterjedt. A gyújtogatás több mint egymillió font, 340 millió forint kárt okozott, és hat ember vált hajléktalanná miatta - írja a Daily Mail.

A férfit a gyújtogatás után letartóztatták a rendőrök, de csak azután tudták meggyanúsítani, hogy végignézték több biztonsági kamera több órányi felvételét. Burls a pechére belenézett az egyik kamerába, és ugyan kendővel takarta magát, a rendőrök felismerték jellegzetesen kancsal szeméről. A férfit végül most ítélte el a londoni bíróság, összesen nyolc évet kapott.


Nagyobb térképre váltás

“A tűz hatásai nagyon könnyen lehetnek pusztítóak, mint ahogy ezt most is láttuk. Ez nem baleset volt, és már egy egyszerű gyújtogatásért is életfogytiglan a maximálisan kiszabható büntetés. Súlyos károk érték a postát, a Regen és a Greggs boltokat. Tudatosan nem foglalkozott a tettei lehetséges következményeivel. Rémületet keltett azokban, akik az ön által okozott tűz miatt otthon nélkül maradtak. Azok az emberek úgy érezték, a hátsó terasz foglyai, miközben látták, hogy a lakásaik lángok martalékai lesznek” - mondta Roger Chapple bíró az elítéltnek az ítélethirdetéskor.

Burls ámokfutása koraeste, fél hétkor kezdődött az Iceland nevű üzletben, ahova több randalírozóval tört be. Az üzlet alkalmazottai az egyik irodába menekültek, és az ott lévő monitorokon nézték a biztonsági kamerák képét, amiken látszódott, ahogy Burls és a társai kirámolják a boltot. Burls még két másik boltba tört be ezután, majd a posta felé vette az irányt, amit felgyújtott.

A védelem azzal védekezett, hogy Burls 11 éves korában kihullott az iskolából, sosem fejezte be még az általánost sem, ezért nagyon éretlen maradt. Ezzel az éretlenséggel próbálták magyarázni a tetteit, de csak annyira tudták meghatni a bírót, hogy nem a maximális büntetést szabták ki rá, hanem nyolc évet.

Az Anglia több nagyvárosában néhány napig tartó heves zavargások alatt összesen több mint háromezer embert tartóztattak le tavaly nyáron. A zavargók rengeteg boltot kifosztottak, felgyújtottak, csak Londonban több mint 200 millió fontos kárt okoztak. Összesen több mint száz otthon vált lakhatatlanná a gyújtogatások miatt.