Egy meg nem nevezett nagy-britanniai tizennyolc éves fiú ejtőernyőjének zsákja kiugrás közben akadt be a kisrepülőbe. Egy kilométert zuhant a zsinórokba gabalyodva, de megúszta komolyabb sérülések nélkül.

Rosszul sikerült egy ejtőernyős ugrás vasárnap Nagy-Britanniában: egy tizenéves fiú belegabalyodott a zsinórokba, miközben valahol egy kilométerrel a föld felett járt – írja a Daily Mail. A meg nem nevezett tizennyolc éves fiú a Cessna 206-osból kiugorva képtelen volt kinyitni a mentőernyőt, több mint 80 km/h-val csapódott a földbe.

A történet hihetetlen része, hogy a fiú komolyabb sérülés nélkül megúszta a zuhanást, egy nap után elhagyhatta a kórházat – ezt a szakértők sem értik. John Hitchen, a BPA (brit ejtőernyőkös szövetsége) egyik biztonsági szakértője szerint elképesztő, hogy a tini túlélte az esetet.

Nagyobb térképre váltás

Az eset a fenti térképen is látható, Strathallan repülőtér közelében történt

Egyébként ez volt a negyedik ugrása, ráadásul egy olyan ernyővel repült, amely magától nyílik ki. A hibát az okozta, hogy ugrás közben beakadt a repülőbe, valószínűleg az ajtóba, összegabalyodtak a főernyője zsinórjai, és ez megakadályozta, hogy kinyíljon a mentőernyője.

A fiút a skót mentők légi úton szállították a Glasgow’s Southern General kórházba. A helikopter érkezésekor tudatánál volt, alig sérült meg. Kieran Brady, a fiú ejtőernyős klubjának (Skydive Strathallan) vezetője beszélt a fiú apjával, aki állítása szerint "joviálisan és derűsen" viselte a történteket.

Más nem volt ilyen szerencsés

Az ejtőernyős szervezetek egy másik ügyben is vizsgálódnak: körülbelül egy órával a fiú balesete után egy másik is történt az Errol repülőtéren, nem is olyan messze. Ott egy 28 éves nő törte el a lábát, mert ugrás közben megsérült a repülőgép lépcsőjén.

Mindketten szerencsésnek mondhatók, amiért a zuhanás következtében nem bénultak le – a csak Timként emlegetett amerikai ejtőernyős például a szerencsés fiúnál kevesebbet, mindössze hétszáz métert zuhant bő négy éve. Azóta egyik végtagját sem tudja mozgatni.