Facebookon szervezett halálbrigádot egy társa megölésére a brit tini

2012.03.03. 14:05
Még nem tudni, hogy pontosan mennyit, de az biztos, hogy börtönt kap Victoria Osoteku, az a brit tinédzser, aki még 18 éves korában bujtott fel húsz embert, hogy meggyilkoljanak egy 15 éves srácot. A gyilkosság brutális volt, fényes nappal, egy londoni metrómegállóban szúrták halálra a fiút. Azért kellett meghalnia, mert a rivális iskolába járt.

Londonban csütörtökön emberölés bűntettében elítélték Victoria Osotekut, azt a diáklányt, aki 2010-ben, 18 éves korában húsz fős brigádot szervezett, hogy megöljék a konkurens gimnázium egyik diákját fényes nappal a Victoria Stationön - írja a Daily Mail.

A szamurájkarddal és rugós késekkel felszerelkezett banda a jegypénztárakhoz üldözte a 15 éves Sofyen Belamouaddent, miközben azt kiabálták, "megölünk”. A 2010. március 25-én elkövetett brutális gyilkosság mindössze 10 másodpercig tartott, ez alatt kilencszer tüdőn és mellkason döfték a fiút több ember szeme láttára.

article-2108185-11F929FE000005DC-852 634x453

Osoteku maga is részt vett a gyilkosságban, de még nem tudták rábizonyítani, arról pedig egyelőre nincsenek hírek, hogy hány évet kell majd rács mögött ülnie, mert az ítélet ezen részét csak egy későbbi tárgyalási napon ismertetik. Az áldozat, az akkor 15 éves Sofyen Belamouadden családja csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a gyilkossági vád nem állt meg.

A lány a per alatt végig másokra akarta hárítani a felelősséget, miközben azt bizonygatta, hogy ő megpróbálta leállítani a többieket. Vallomása szerint nagyon megijedt, amikor meglátta, mi történt. A biztonsági kamerák felvételén látszik, ahogy Osoteku fejbe rúgja az áldozatot, de a tárgyaláson azt mondta, csak azért bökte meg a lábával, hogy megnézze jól van-e.

Felhergelte a támadókat

Osteku profilján azt írta magáról: „Fekete független nő vagyok, aki törődik a haverjaival és a családjával. Mindenkit a barátomnak tartok. Szeretem a  vicceket. De ha be vagyok rúgva, gyorsan ütök.”

De Mark Heywood ügyész szerint a lány tervelte ki a dolgot, Blackberryn küldött smseket, és a Facebookon is posztolt a támadásról. „Victoria Osoteku egy volt azok közül, akik megszervezték a gyilkosságot, és bár végül nem ő volt, aki a halálos sebeket okozta, de nagy szerepe volt Sofyen Belamouadden halálában" - nyilatkozta az ügyész.

article-0-08E2AB7F000005DC-698 634x465

A feszültség egy nyugat-londoni hatosztályos középiskola és az áldozat iskolája között tört ki, mert mind a két banda magáénak érezte ugyanazt a közterületet. A gyilkosság előtt egy nappal már sor került egy összecsapásra, ekkor lányok balhéztak össze és valakinek beverték az orrát. Ezután döntött úgy Osoteku, hogy csapatot, fegyvereket gyűjt és bosszút áll. A gyilkosság utáni napon a lány múzeumokba ment az osztályával, ahol a gyilkosságban betöltött szerepével kérkedett.

Osoteku drámát és szociológiát tanult, és imádta az erőszakot. A Facebookon iskolai egyenruhában Missy Maffia és Bang-bang szavakkal teleírt képet posztolt magáról. A nigériai szülőktől született délkeleti-londoni lányt apja egyedül nevelte, mert anyja drogfüggősége miatt alkalmatlan volt a gyerekek nevelésére. Osteku apja később újraházasodott, és a lányt a mostohaanyja sokat bántalmazta. 8 éves korában nevelőszülőkhöz került. Osztálytársai szerint a lány zsarnoki természetű volt és másokat is erőszakra biztatott.

Öt tinédzsert találtak bűnösnek a 15 éves iskolás meggyilkolásában, és gyilkosságban való felbujtásban. Kettőt közölük gyilkosságért ítéltek el, hármat pedig emberölésért.