A melkshami Nadine Cooper megtermékenyítése során az orvosok hat embriót hoztak létre, amiből egyet beültettek, a többit pedig lefagyasztották. Az asszony rögtön teherbe esett, lányt szült, majd három év elteltével ismét szeretett volna egy gyereket. A szakemberek a lefagyasztott embriókat vették elő, azokból kettőt használtak fel, nulla százalék esélyt adva arra, hogy mindkettő életképes lesz. Tévedtek, a Cooper házaspárnak így most hármasikrei vannak, igaz, Libby Cooper majdnem négy évvel idősebb húgainál.

A hároméves Libby Cooper újszülött testvérei mellett úgy néz ki, mint bármelyik nővér, az igazság azonban az, hogy a kislány és húgai valójában hármas ikrek, csak épp majdnem négy év telt el Libby Cooper születése és az új jövevények érkezése közt - írta a The Sun. Mindhárom gyerek egyidejűleg fogant meg egy IVF (In Vitro Fertilisation – mesterséges megtermékenyítés) kezelés során, de míg Libby 2008 májusában látta meg a napvilágot, addig Neeve és Maddie idén február elején születtek meg.

A lányok szülei, Nadine és Martin Cooper elmesélték, hogy hatalmas öröm ez számukra, hisz évekkel ezelőtt az orvosok arra figyelmeztették őket, talán soha nem lehet gyermekük. „Ez egy kicsit szürreális is talán, mert Libby és az ikrek nem egykorúak, mi mégis látjuk, mennyire hasonlítanak egymásra. Amikor elkezdtük a meddőségi kezelést, soha nem gondoltam bele, hogy lesz egy gyerekünk, nemhogy három. Ez egy valóra vált álom” – nyilatkozta a lapnak az anya.

Még mindig van három embrió a fagyasztóban

Cooperék 2005 júniusában keltek egybe, és kezdték meg a családalapítást, de meglehetősen elkeseredtek, mikor az orvosok közölték velük, csak nagyon minimális az esély arra, hogy valaha is gyerekük lesz. A nővérként dolgozó asszonyról és mérnök férjéről az orvosi vizsgálatok során derült ki, hogy sajnos mindkettőjüknek vannak termékenységi problémái. „Miután 18 hónapon át sikertelenül próbálkoztunk, elmentünk termékenységi vizsgálatra. Martinnál alacsony spermaszámot és spermamozgást diagnosztizáltak, nekem pedig nem megfelelő minőségű petesejteket, így annak az esélye, hogy Martintól teherbe essek igen csekély volt. Ez nagyon megrázott minket, de nem akartunk lemondani arról az álmunkról, hogy családot alapítsunk, így elkezdtünk más lehetőségek után kutatni” - magyarázta a 38 éves Nadine Cooper.

A házaspár úgy döntött, hogy megpróbálkoznak a mesterséges megtermékenyítéssel, ezért 2007 augusztusában 6000 dollárt fizettek egy privát IVF kezelésért, mert nem akarták kivárni azt, hogy a meglehetősen hosszú várólistán sorra kerüljenek. Az orvosok hat embriót hoztak létre az eljárás során, amiből egyet rögtön beültettek, míg a többit későbbi esetleges használatra lefagyasztották. Felhívták a pár figyelmét arra, hogy valószínűleg több eljárásra is szükség lesz, azonban az asszony már az első beültetés után teherbe esett és 2008 májusában megszülte Libbyt.

Nulla esélyt adtak arra, hogy mindkét embrió életképes

Aztán tavaly a melkshami család úgy határozott, hogy megpróbálkoznak egy másik gyermekkel is, felhasználva a korábban lefagyasztott embriókat. Az anya tavaly júniusban el is ment a beültetésre, ami során – annak érdekében, hogy növeljék a teherbeesés esélyét – két embriót ültettek be. „A orvosok azt mondták, hogy mindösszesen 14 százalék esély van arra, hogy az egyik embrió életképes lesz. Annak semmi esélyt nem adtak, hogy mindkét beültetett embrió az legyen, ahogy fogalmaztak, arra legfeljebb egy százalék esély van. Martin és én nagyon is tudatában voltunk, korántsem biztos, hogy megismétlődik a korábbi szerencsénk, ezért nem is igazán reménykedtünk abban, hogy sikerül teherbe esnem.”

Legnagyobb meglepetésre azonban a terhességi teszt pozitív eredményt mutatott a beültetés után. Még nagyobb volt a meglepetés, mikor a hatodik héten megejtett vizsgálat kimutatta, hogy ikreket vár. „El voltunk ragadtatva. Már az is hatalmas szerencse, hogy mindkét IVF kezelés során teherbe estem, de most ráadásul nem egy, hanem két babánk lett. A nővérek is csak mosolyogtak és azt kérdezgették, hogy mi a titkom. Ez több, mint amit valaha is remélni mertünk.”

Maddie és Neeve február 5-én születtek 8 hónapra, 2,5 és 2,15 kilogrammos súllyal és két nappal a születésük után már haza is engedték őket. „Még mindig nem teljesen sikerült feldolgoznunk azt a tényt, hogy hármas ikreink vannak, akik nem egykorúak, de azt nagyon élvezzük, ahogyan az emberek fogadják. Libby még túl fiatal, hogy felfogja, mi ez az egész, de ha idősebb lesz, el fogjuk magyarázni neki, hogy ő és a kishúgai valójában egyszerre fogantak meg, csak ők tovább maradtak a fagyasztóban. Néhány éve még abban sem reménykedtünk, hogy valaha is lesz gyerekünk, most pedig három is van. Nagyon szerencsések vagyunk.”