Katie Dell ritka betegségben szenved, a walesi lánynak állítólag vízallergiája van. Emiatt nem ülhet be egy kád vízbe, sőt, esős időben az utcára sem tanácsos kimennie. Betegségére gyógymód nem létezik.

A 26 éves Katie Dell olyan ritka betegséggel küzd, amelyben mindössze 35 szenvednek az egész világon - írja a Mail Online. A bőrtünetekkel járó aquagenic urticaria nevű betegség tünetei közt bőrpír, erős viszketés, égető érzés szerepel. Ezek a vízzel való érintkezés hatására alakulnak ki, és okoznak órákig tartó kínszenvedést. Mivel a 27 éves Dellnél az izzadás is heveny fájdalommal és bőrtünetekkel jár, fel kellett adnia tánctanári karrierjét. A lány tünetei egyre csak rosszabbodnak, most már attól retteg a könnyei egyszerűen a halálát fogják okozni.

„Néha úgy érzem, hogy rab vagyok a házamban, csak bebújnék a takaró alá és sírnék, de ezt nyilvánvalóan nem tehetem. Valaki azt mondta, ebbe a betegségbe bele is halhatok. De nem akarom tudni, mennyi időm van hátra. Minden nap úgy kelek fel, hogy hátha ma meglesz a gyógymódja a betegségemnek"

Dell tünetei akkor jöttek elő, amikor 16 éves korában eltávolították a manduláit. Az orvosok feltételezése szerint a műtét után kapott penicillin megváltoztatta a szervezet hisztamin szintjét. "Az emberek nem értik, milyen állapotban vagyok. Csak nevetnek, amikor elmondom, hogy nem tusolhatok. Az állapotom egyre csak romlik, de nem akarok arra gondolni, mi lesz 10 vagy 15 év múlva." Férje, Andy feladta a munkáját, hogy a lány ápolásának szentelhesse magát. "Andy csodálatos ember, sokat segít nekem. Két percet töltök el a zuhany alatt, utána ki kell szállnom. Ő mossa meg a hajamat is."

Jelenleg nincs gyógymód erre a betegségre, de van olyan gyógyszer, amivel kontrollálható a betegség. „Olyan szert kapok, amit a transzplantáltak is kapnak, hogy a szervezetük ne dobja ki a donorszervet. Nekem ez abban segít, hogy ne reagáljon idegen anyagként a vízre. Ezután egy rákosoknak kifejlesztett gyógyszert fogok szedni, amely segít az immunrendszerem megerősítésében. A következő lépés a kemoterápia, de ezt nem szívesen próbálnám ki, mert ijesztő mellékhatásai vannak." Nem ő az egyetlen, akinek mandulaműtét után adott penicillintől lettek tünetei, a 19 éves Ashleigh Morris szintén ugyanezzel a betegséggel éli mindennapjait, mióta 14 éves korában megoperálták.

Okozhat a víz allergiát?

Juhász Zsuzsanna fül-orr-gégészt, allergológus szakorvot is megkérdeztük erről a betegségről. "A víznek (vízmolekulának) nincs allergizáló hatása. Ez biztos. Ha ennek ellenére, úgy tűnik, hogy a víz okozza a tüneteket, akkor arra gyanakodnék, hogy a vízközegben történik valami, amit nem tudtak felderíteni a szakemberek. Lehet, hogy a  víz hőmérséklete váltja ki a betegséget. Ebben az esetben valószínűleg nem valódi allergiáról van szó, csalánkiütést (urticariát) ugyanis nem csak ez a betegség okozhat. A kezelése antiallergiás szerekkel történhet, ha ebben az esetben nem ez történt, azért lehetséges, mert esetleg a páciens allergiás ezekre a szerekre is.