Még a rendőrök sem biztosak, történt-e rablás abban a sydney-i boltban, ami előtt ők maguk mértek halálos áramütést egy férfira. Az áldozat ellenállt a hatóságoknak, ezért a Taser nevű elektromos sokkolóval akarták lebénítani, de leállt a légzése. Már 500 főre rúghat világszerte a sokkolóval megölt emberek száma az Amnesty International szerint.

Boltrabláshoz riasztották az ausztráliai Sydney rendőrségét hétfőn hajnali fél 6-kor. A brit Daily Telegraph szerint a járőrök a rablás belvárosi helyszínén őrizetbe akartak venni egy férfit, aki azonban ellenállt nekik. Elektromos sokkolóval (Taserrel) próbálták ártalmatlanná tenni, de a férfi belehalt az áramütésbe. A rendőrség szerint leállt a légzése, és nem sikerült újraéleszteni. Mark Walton, a helyi rendőrség egyik tisztviselője ráadásul azt mondta, még az sem biztos, hogy valóban megtörtént a rablás, nemhogy az áldozat érintett lenne benne. A The Australian lap szerint az áldozat egy dél-amerikai férfi, aki a boltos szerint nem pénzért ment be az üzletébe. Ijedt volt, és azt állította, meg akarják ölni.

Az országban újra heves vita lángolt fel a sokkolókról, amik 50 ezer voltos áramot vezetnek a megbénítandó emberbe. "Ez az incidens komoly kétségeket ébreszt [a sokkoló] használatának módjával kapcsolatban" – mondta Cameron Murphy, az NSW Council for Civil Liberties szervezettől. Szerinte a mostani esetet azért is kell jobban megvizsgálni, mert a Tasert paprikaspray-vel együtt használták.

A Tasert Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Barry O'Farrell azonban megvédte egy nyilatkozatában. Elmondása szerint a kormánya "mindig is támogatta a Taserek használatát, mint egy nem halálos alternatívát". Az Amnesty International jogvédő szervezet statisztikái szerint viszont igenis halálos a Taser: 2001-es bevezetése óta 500 ember halt meg miatta.  Egy ötéves vizsgálat 2010-ben publikált eredményei szerint a sokkolás áldozatainak 85 százaléka mentális betegségben szenvedett, míg 28 százalékuk fegyvertelen ember volt – írja a Telegraph.

2009 óta arra legalább figyelnek az ausztrál rendőrök, hogy gyúlékony anyag közelében ne használják a Tasert. Akkor ugyanis egy agresszív férfi támadott rájuk, akinél ráadásul öngyújtó és benzin is volt, és a bekapott 50 ezer volttól meggyulladt. Harmadfokú, súlyos égési sérüléseket szenvedett. Pár hónappal korábban az ország különböző pontjain két ember is belehalt a sokkolásba.