Gyász, megdöbbenés és Franciaország történetének egyik legnagyobb hajtóvadászata követi a hétfői toulouse-i gyerekgyilkosságokat. A magányos, robogós merénylő három kisgyereket és egy rabbit agyonlőtt, egy fiú életveszélyben van. Az öldöklés módszerei emlékeztetnek a napokkal korábbi környéki katonagyilkosságokra, amikor ejtőernyősöket ölt egy támadó. A rendőrség ugyan nyomoz az iszlamista szálon is, de egyre gyanúsabb, hogy szélsőjobboldali elveket vall a gyilkos. 2008-ban ráadásul kirúgtak a hadseregből három náciként pózoló katonát, egy lap szerint egyikük bosszúja is állhat a háttérben.

Totális hajtóvadászatot indított a francia rendőrség az ellen a gyilkos ellen, aki hétfőn agyonlőtt három gyereket és egy felnőttet Toulouse-ban - írja a BBC. A hatóságok szerint összefüggés van a március 11-én Toulouse-ban lelőtt katona és a 15-én Montaubanban megölt két ejtőernyős sorsa és a mostani gyilkosság között. A tettes ugyanazt a fegyvert használhatta, és ugyanazzal a robogóval menekült el a szemtanúk szerint.

Nicolas Sarkozy francia elnök skarlátvörösre emelte a régió terrorfenyegetettségi szintjét, ami példátlan az ország történetében. A skarlátvörös riadó értelmében a rendőrség és a hadsereg együtt járőrözhet, leállíthatják bármikor a tömegközlekedést, bezárhatnak intézményeket. A vallási iskolák környékét országszerte fokozottan őrzik.

Tüzelt mindenre, ami mozgott

Jelenleg annyit tudni, hogy a férfi áldozataiban közös, hogy valamelyik vallási vagy etnikai kisebbséghez tartoznak: a katonák észak-afrikai és karibi felmenőkkel rendelkeztek, míg most egy zsidó iskola diákjai voltak a célpontok. Reggel 8-kor robogott a férfi az Ozar Hatorah iskola elé, majd tüzet nyitott mindenre, ami mozgott: három - három, hat- és tízéves - gyereket és egy 30 éves tanárt lőtt agyon, egy 17 éves fiút megsebesített. Közben fegyvert kellett váltania, mert a 9 mm-ese besült, és a 0,45-össel folytatta az öldöklést (ennek a lövedékeit találták meg a többi gyilkosságnál is. A menekülő gyerekeket egy ideig az iskolába is üldözte a támadó a Daily Mail szerint.

"Körülbelül reggel 8 lehetett, amikor a fekete robogó megérkezett. Az emberek minden irányba menekültek. Akik az épületben voltak, a másik oldali hátsó ajtón próbáltak elmenekülni. Mások bent rejtőztek el. Káosz volt" - idézte az Odene nevű szemtanút a Daily Mail. Fontos nyomnak bizonyulhat, hogy a merénylő nyakában az egyik szemtanú látott egy kamerát. Ezért most az internetet is átfésülik a lehetséges felvétel után - mondta Claude Gueant belügyminiszter.

Két fő szál

Óriási, 200 fős nyomozócsoportot állítottak fel a gyilkosságsorozat felderítésére. Két szálat vizsgálnak a BBC szerint: az egyik az iszlamista, a másik a szélsőjobbos szál. Mivel a megölt katonák előélete tiszta volt, a nyomozók a BBC szerint azonnal kizárták a bandaleszámolás elméletét. Az iszlamista szál esetleg az afganisztáni francia szerepvállalás miatti bosszú motiválhatta volna, de csak az egyik katona járta meg a háborút, és a zsidó diákok sem illenek a sorba (bár egy izraeli miniszter szerint még Iránt sem lehet kizárni a megrendelők sorából).

Sokan a norvég merénylő, Anders Behring Breivik nyári tömeggyilkosságát hozzák fel példaként arra, hogy itt is egy magányos szélsőjobbos merénylő ölhetett. 2008-ban ráadásul botrány volt a 17. ejtőernyős ezrednél, miután három katona fotót készített róla, hogy náci zászlóval és karlendítéssel pózol (a fotót megtekintheti a Daily Mail weboldalán). A La Depeche lap szerint mindhárman távoztak a hadseregből, egy másik újság, a Le Point szerint az egyik katona bosszúja is lehet a gyilkosságsorozat.

"Kissé elhízott"

Még a montaubani gyilkosság idején 46 biztonsági kamera rögzítette a vérontást, ami alapján a következőként azonosították a gyilkost: közepes termetű, az egyik tanú szerint "kissé elhízott", fekete ruhában és sisakban érkezett a tetthelyekre, jól ismeri az internetet és Toulouse környékét. Az egyik gyilkosságnál egy tanú látta a szemét a sisakon belül, ami mellett egy tetoválás vagy sebhely látszott. Különös még, hogy mindhárom gyilkosság fényes nappal történt. A Daily Mail szerint egy lopott, Yamaha T-Max márkájú motorral érkezhetett a helyszínekre a merénylő.


Nagyobb térképre váltás

Franciaországban közben megkezdődtek a megemlékezések: Párizsban ezrek vonultak fel az áldozatokat gyászolva, a francia iskolákban pedig egyperces néma csenddel emlékeznek meg róluk. Az elnökválasztási kampányát riválisaihoz hasonlóan felfüggesztő Sarkozy elnök eltökélten nyilatkozott: "Nem hátrálhatunk meg a terror arca elől. A barbarizmus, kegyetlenség, gyűlölet nem győzhet. Megtaláljuk őt".