A két, befőttesüvegekbe rejtett embriót egy repülőtéri csomagátvizsgálás során szúrták ki.

Két embriót – egy fiú- és egy lánymagzatot – találtak a vámtisztek a miami repülőtéren egy bőröndben, amikor rutinszerűen átvilágították egy Kubából érkező járat utasainak csomagjait – írja a Daily Mail. A befőttesüvegben tárolt maradványokat tartalmazó csomag két idős, kubai nő – egyikük a hatvanas, másikuk a hetvenes éveiben járt – tulajdonát képezte, akiket a rendőrség azonnal ki is hallgatott az üggyel kapcsolatban.

A vizsgálat során kiderült, hogy a két nő Kubából hozta magával az embriókat, és egy általuk ismeretlen embernek kellett volna átadniuk azokat. Azt viszont mindketten állították: fogalmuk sem volt, hogy mit tartalmaz a két befőttesüveg.Vallomásuk szerint egy balbalaótól, vagyis egy santeria-főpaptól kapták a két üveget, így valószínűsíthető, hogy a két halott magzatot vallási rituálékhoz használták fel.

A santeria-kultusz

A santeria egy, főként Kubában, illetve a karibi térségben elterjedt, politeista, vagyis többistenhitű vallás, amely Nyugat-Afrikából, egészen pontosan Nigériából és Beninből származik, gyakorlói mindmáig a joruba, vagyis egy ottani törzs nyelvét használják, és több más hitvilág - többek közt a vudu és a katolicizmus - elemeiből táplálkozik. A közhiedelem szerint a santeria-kultuszban gyakori az emberáldozat, de a valóságban a santeria-hívek a legtöbbször apró állatokat – tyúkokat, galambokat, nagy ritkán kecskéket – áldoznak fel a szertartásaikon, és csak elvétve fordul elő, hogy emberi csontokat használnak. Az emberi magzatok használata egyáltalán nem számít általánosnak.

Az orvosi vizsgálat azt is kiderítette, hogy mindkét magzat halva született, úgy húsz héttel ezelőtt, és halálukban nem játszott szerepet idegenkezűség. A két idős nőt végül nem vádolták meg semmivel, és szabadon távozhattak.