Egy amerikai kutató nyilvánosan kiakadt, amiért soha nincs elég hélium a kísérleteikhez, mert a sok felelőtlen bulizó ellufizza. Van, aki szerint nagyon drágának kéne lennie a héliumnak az utcán, hiszen hiánycikk.

Az egy dolog, hogy a héliumos lufi tulajdonképpen minden komolyabb szervezésű házibuli alapkelléke, de az azokat eregető, esetleg vicces hangon beszélő emberek valószínűleg nem is tudják, hogy ezzel komoly kutatásokat hátráltatnak, írja a Gawker.

Oleg Kirichek, egy kutatószondák és orvosi szkennerek hatékonyságát vizsgáló csoport vezetője kifakadt, amiért soha nincs a neutronsugaraik teszteléséhez elég hélium. “30.000 fontba kerül naponta a kísérlet, de három nap alatt elfogy a hozzájuk szükséges hélium. Gyakorlatilag 90.000 fontot dobunk ki az ablakon ezzel. Mindeközben beletesszük a héliumot léggömbökbe, hogy aztán felsőbb atmoszférába engedjük az egészet, vagy viccessé tesszük vele a hangunkat. Ez nagyon, nagyon nagy hülyeség, és mérges vagyok emiatt” - mondta Kirichek.

A tudós valóban nem csak mások jól sikerült bulijaira irigykedik, a hélium fontos gáz, mivel nem lép semmivel reakcióba, és mivel folyékony állapotban is jól lehet vele dolgozni, ezért jó például a nagyon hideg mélyhűtők üzemeltetéséhez, amivel így -270 fokra is le tudnak hűteni bármit.

A Cornell Egyetem professzora, Robert Richardson radikális megoldást javasol az ügyben, mégpedig azt, hogy a héliumos lufi mostantól kerüljön legalább 75 fontba, ha már ennyire hiánycikk a benne található gáz, annak ellenére, hogy a világegyetem második leggyakrabban előforduló eleme a hidrogén után.