36 órán át operálták azt a férfit, aki 15 éve egy fegyverbalesetben vesztette el arca alsó részét. A műtét jól sikerült, a marylandi Richard Lee Norris szerdán mutatta meg új arcát a világnak.

36 órás arcműtétet hajtottak végre egy amerikai férfin. A marylandi egyetem orvosai a 37 éves Richard Lee Norris teljes arcát átoperálták a hajtőtől a nyakig. Új felső és alsó állkapcsot, fogakat és a nyelvet is kapott – írta a Blick.

Az Eduardo Rodriguez vezetésével végzett műtétsorozatban az idegeket és a mélyen fekvő izmokat is helyreállították, így a sebészek abban bíznak, hogy a férfi arca újra képes lesz mimikai mozgásra. „Célunk a funkció visszaállítása, és ezzel egyidejűleg egy esztétikus forma létrehozása volt " – mondta Rodriguez.

A 37 éves férfi egy 1997-es fegyverbalesetben vesztette el az ajkait, orrát és fogait. Többször is megoperálták, de alig tudta használni a száját, és arcának alsó fele nagyon eltorzult.

Norris az utóbbi 15 évben úgy élt, mint egy remete, éjszaka járt vásárolni és maszkot viselt az utcán. A műtétet az amerikai haditengerészet finanszírozta, akik abban bíznak, hogy a technika segíthet az iraki és afganisztáni áldozatok gyógyításában.

Kutya, csimpánz, baleset miatt torzult el az arcuk

A 36 órás műtét egy 72 órás transzplantációs sorozat része volt, melynek során egy donortól 5 ember kapott új szerveket. Az első ilyen operációra a világon Barcelonában került sor, az eredményt 2010-ben mutatták be. A páciens Isabelle Dinoire volt, akinek arcát kutyája marcangolta szét.

Azóta már számos műtétet végeztek el. Charla Nasht barátnője csimpánza támadta meg, 2009-ben a nő a támadás során elvesztette kezeit és még meg is vakult. Az arca pedig annyira szétroncsolódott, hogy donorarcot kellett a saját arca helyére beültetni.

Ugur Acart még 40 napos korában érte majdnem végzetes baleset, a férfi arca teljesen megégett. 19 évesen kapta meg egy 39 éves férfi arcát, és így megtudhatta, hogy milyen borotválkozni.

Dallas Wiens 2008-ban egy templom felújításán dolgozott, akkor kapott olyan súlyos áramütést, hogy arcából nem maradt gyakorlatilag semmi. A férfit három hónapig tartották mesterséges kómában, és az orvosok azt gondolták nyaktól lefelé meg fog bénulni. Nem lett igazuk. Számos műtét hajtottak rajta végre,később  új arcot is kapott.