A tizenhét éves, fegyvertelen Trayvon Martint egy önkéntes rendész lőtte agyon, mert gyanúsnak találta, ahogy a fiú kapucnis pulóverében sétál az utcán. A gyilkos önvédelemre hivatkozott, a rendőrség pedig hitt neki. Elítélésért millióan kampányolnak, köztük ismert emberek is. Trayvon Martin eminens tanuló volt, és korábban megmentette apja életét is.

Milliók kampányolnak az interneten és tüntetnek azért, hogy helyezzék vád alá egy tizenhét éves fiú gyilkosát a floridai Stanfordban. A tizenhét éves Trayvon Martint még február 26-án lőtte le máig tisztázatlan körülmények között egy önkéntes rendész, a huszonnyolc éves George ZImmermann. Trayvor Martin előtt fényes jövő állt: eminens tanuló volt, repülőgép-műszerésznek készült, és egy alkalommal megmentette édesapja életét, amikor segített neki kijutni lakásuk kigyulladt konyhájából.

A gyilkosság körülményei meglehetősen homályosak. A rendőrségi jelentés szerint Martin épp kosármeccset nézett édesapjával és barátnőjével, és a szünetben leugrott a közelben lévő éjjelnappaliba édességért és üdítőért. Az autóval járőröző Zimmermann a visszaúton szúrta ki a korához képest magas növésű - 191 centiméter magas - Martint, és mivel gyanúsnak találta a viselkedését, követni kezdte. Az esős februári éjszakán a fiú fejére húzta pulóvere kapucniját, Zimmermann-nak pedig épp ez lett gyanús. Az önjelölt rendész felhívta a rendőrséget, és beszámolt arról, hogy egy gyanúsan viselkedő figurát követ, aki "valószínűleg be van állva és rosszban sántikál". A rendőrségi diszpécser megköszönte a férfinek az információt, de arra is felhívta a figyelmét, hogy ne kövesse tovább Martint, majd ők kezükbe veszik az ügyet.

Martin, aki közben felhívta a barátnőjét, és elmondta neki, hogy valaki követi, végül bevárta az autójából időközben kiszálló Zimmermannt, és megkérdezte, hogy miért követi. Hogy ezek után mi történt, az máig nem tisztázott, csak annyi a biztos, hogy Zimmermann közvetlen közelről mellkason lőtte a fiút, aki a helyszínen belehalt a sérülésébe, otthonától alig több, mint hatvan méternyi távolságban.

A gyilkosságot magára vállaló Zimmermannt ugyan kihallgatták, de mivel ő azt vallotta, hogy veszélyben érezte a biztonságát, és a Floridában meglehetősen liberálisan kezelt jogos önvédelemre hivatkozott, így nem emeltek vádat ellene, és azóta Stanfordból is elköltözött, mivel veszélyben érezte az életét. Zimmerman a rokonai szerint latin származású, és nem vádolható rasszizmussal, az viszont biztos, hogy korábban is meggyűlt már a baja a törvénnyel: családon belüli erőszakért és hatósági személy megtámadásáért is állt már bíróság előtt.

Zimmermann szabadlábra helyezése a hatvanas évek polgárjogi mozgalmaira emlékeztető tiltakozáshullámot indított el Amerikában. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a tiltakozások hatására nyilvános ígéretet tett, hogy személyesen jár közben az ügy kivizsgálásának érdekében, valamint azt is hozzátette, hogy ha lenne fia, épp úgy nézne ki, mint Trayvon Martin. Martin halála körülbelül annyira élezte ki a faji ellentéteket, mint Rodney King emlékezetes esete, hiszen a város fehér rendőrfőnöke, Bill Lee Zimmermann elengedése után kénytelen volt lemondani posztjáról, míg Stanford fekete polgármestere, Norton Bonaparte nyilvánosan kijelentette, hogy elégedetlen a rendőrség munkájával és vizsgálatot követelt.

Trayvor Martin szülei, Tracy Martin és Sybrina Fulton igazságot szeretnének szolgáltatni megölt fiuknak. Az általuk indított petíciót, amelyben Zimmermann letartóztatását és elítélését követelik, a Change.org weboldalán már majdnem kétmillióan írták alá. Ezen kívül A Million Hoodies – magyarul Egymillió kapucni, utalva fiuk viseletére –  néven tiltakozó menetet szerveztek New Yorkba. A mozgalomhoz számos iskolás gyerek és felnőtt mellett olyan hírességek is csatlakoztak, mint például az NBA sztárkosarasai, LeBron James és Dwayne Wade, valamint csapatuk, a Miami Heat, akik Martin emlékére mindannyian kapucnis pulóverben álltak fel egy csoportképhez.