Gy. Erika egy hónap alatt kétszer is teherbe esett az úgynevezett spontán szuperovulációnak köszönhetően, vagyis harminckét éve úgy hozott világra egy időben két gyereket, hogy azok nem voltak ikrek, sőt, az egyik koraszülött volt. A történelem során mindössze huszonöt ilyen esetet jegyeztek fel, mivel a terhesség alatt bekövetkezett peteérés esélye kisebb, mint a lottóötös.

Egy hónap alatt kétszer is teherbe esett egy Nógrád megyei nő, vagyis kilenc hónappal az első megtermékenyítés után úgy hozott világra két fiút, hogy azok nem voltak ikrek, sőt, az egyik koraszülött volt. Gy. Erika súlygyarapodás nélkül, három hónapos terhesen vette észre, hogy derékban és hasban a ruhái hordhatatlanul szűkek voltak - ekkor ment el orvoshoz és az ultrahang ikerterhességet mutatott ki.

Már az ultrahangon feltűnő volt a különbség

Később az ultrahangot végző orvos méretbeli, ebből kifolyólag pedig korbeli különbséget vélt felfedezni a két magzat között, amit egy másik  szülész-nőgyógyász először kétkedve fogadott, ám a szülés után már ő is valószínűsítette, hogy nem ikrekről van szó:

"A születési méretek alapján megállapítható volt, hogy az egyik baba koraszülött: a kisebbik a másikkal ellentétben egész testét magzatmáz borította, csupa pihe volt az egész teste és arca, a körmei pedig nem értek fel az ujjbegyéig" - mesélte a Velvetnek Gy. Erika, aki pontos orvosi elnevezésről nem tud, magyarázatképp viszont a provokált tüszőrepedést hozták fel neki a szakemberek. A két fiú 1980-ban, Salgótarjánban született, vagyis azóta már betöltötték a harmincat, de sem ők, sem anyjuk nem tulajdonítottak soha nagy jelentőséget az amúgy nagyon ritka biológiai folyamatnak. "Öltöztetésben,személyre szabott nevelésben is mindig külön individumként tekintettünk rájuk és ők szintén így tekintettek magukra" - tette hozzá Gy. Erika.

Nagyon ritka jelenség, de előfordulhat

A szakirodalom egyébként alig emleget ilyen vagy ehhez hasonló esetet, a történelem során összesen eddig huszonöt ilyen terhességet jegyeztek fel. Legutóbb Arkansasban, Fort Smithsben születtek azonos napon azonos anyától olyan gyerekek, akik nem voltak ikrek, ők idén két évesek.

A Velvet által megkérdezett öt szülész-nőgyógyász közül négyen teljesen kizártnak tartották az esetet, egyikőjük viszont halott már hasonlóról, bár ő sem magyar vonatkozásban. "Normális körülmények között a terhesség alatt megszűnik a peteérés, de ahogyan hallottunk már olyan esetről is, hogy valaki menstruáció ideje alatt esett teherbe (amikor is szintén nem szokott ovuláció bekövetkezni), így az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt a peteérés folytatódik és az anya ismét terhes lesz" - magyarázta Dr. Nagy Kornél. Tehát az úgynevezett természetes szuperovuláció (vagyis, hogy fogamzás után spontán ovuláció következzen be) nem ismeretlen jelenség, de a számítások szerint esélye kisebb, mint a lottó ötös találat.