Kettes típusú cukorbetegség elleni szerrel kezelnek négyszáz túlsúlyos, de egészséges terhes nőt Angliában. Minderre állítólag azért van szükség, mert az elmúlt négy évben átlagosan négy kilóval lettek nagyobbak a csecsemők, az elhízás miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve a magzatok. A terhes brit nők 15 %-a túlsúlyos.

Már az anyaméhben gyógyszeres kezelést kapnak a túlsúlyos nők magzatai, csak azért, hogy elkerüljék azt, hogy a testes nők kövér gyerekeket hozzanak világra. A világon elsőként alkalmazott módszert azokban a brit városokban kezdték el alkalmazni, ahol a legtöbb a túlsúlyos nők száma (Liverpool, Coventry, Sheffield és Edinburgh): négyszáz egészséges, de kövér nő kap a terhessége alatt metformint. A 2-es típusú cukorbetegség elleni szer annál erősebb, minél magasabb a vércukorszint, és nem befolyásolja az inzulin kiválasztását. "Sok nő azt érzi, teljesen egészséges, de jó bizonyítékunk van arra, hogy sokan, akik túlsúlyosak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a terhességi alatt, a babák veszélyben vannak. Mi csak szeretnénk csökkenteni a kockázatot" – nyilatkozta a DailyMailnek Jane Norman, a kutatást vezető professzor az Edinburgh-i Egyetemről.

Az orvosok mögött álló NHS (a brit orvosi kutatási csoport) így szeretné megállítani az elhízást, ami már járványszerű méreteket öltött a városokban. A cukorbetegség elleni gyógyszerekkel állítólag megakadályozható, hogy a jövő gyerekei túlsúlyosak legyenek, és ők maguk is túlsúlyos gyerekeket hozzanak a világra. Amennyiben a kezelés sikeres lesz, a következő öt évben több tízezer túlsúlyos, de egészséges terhes nő kaphatja meg ugyanezt a kezelést évente.

Minderre azért volt szükség, mert mint ahogy a Daily Mail egyik riportjából kiderült, az elmúlt négy évben a szigetország csecsemői tizenegy fonttal (négy kilóval) lettek nagyobbak átlagosan – őket nevezik szumó bébiknek. A szigetországban a terhes nők több mint 15 %-a elhízott, ez pedig a magzat elhalálozásához, számos terhességi komplikációhoz vezethet, amik akár végzetesek is lehetnek. A szumó bébik nagy valószínűséggel elhízott felnőttekké nőnek majd az anyaméhben kapott rossz 'program' miatt, és az ördögi kör folytatódhat.

"Túlsúlyos kismamáknak meg kell, nézni, hogy van-e egyáltalán potenciálisan cukorbetegségük, vagy rejtett cukorbetegségük, és akkor lehet adni. De úgy, hogy kísérleti szinten, ezzel nem értek egyet. Először diétázzanak, ha túlsúlyosak, kísérleti szinten kitalálni ilyet, ezzel semmiféleképpen nem értek egyet" – nyilatkozta a Velvetnek Dr. Koós - Hutás Piroska, szülész-nőgyógyász főorvos a témában.