Hat nyomozó összesen tizenkilenc szökött, intézetis gyereket keresett március 29-én este Budapesten, eredménytelenül. Az intézetektől kapott listán csak egy cím és név volt új a BRFK-nak, a többi gyereket rendszeresen keresik. Az intézetekből megszökő fiatalkorúak megélhetési lehetőségnek tartják a prostitúciót, a nyomozók úgy tudják, a lányok megtalálhatók azokon a helyeken, ahol megtűrt a prostitúció. A Velvet elkísérte a nyomozókat, akik ha kell, ágyneműtartót is nyittatnak a kapott lakcímeken, mert már volt, hogy így találtak meg valakit. A 17 éves kétgyerekes anyáról semmit nem tudott a vastagbélrákkal küszködő nevelőapja, a putriban, csótányok közt élő szülők pedig elmondták, lányukat előző nap este vitték el a kocsmából a rendőrök.

A szülők nem nagyon foglalkoznak szökött gyerekeikkel

"A legtöbbször azt mondják, hogy új fiú van, hogy pasija van, és jól megvannak együtt. Nem nagyon foglalkoznak a szülők ezzel. Ha megtaláljuk, bevisszük, felvesszük a jegyzőkönyvet, majd visszavisszük az intézetbe. Ha szerencsénk van, másnap reggelre nem szökik meg. Előfordult már, hogy bevittük, felment a szobájába. Mi bementünk a papírmunkát elintézni, de ehhez még valamit kellett volna kérdezni tőle, és akkor már kint volt. Őt csak Hudininek becézték, bárhonnan, bármikor megszökött" – mondta a BRFK Bűnügyi Főosztály Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának egyik nyomozója azon az akción, amin országosan körözött intézetis gyerekeket kerestek.

Az osztály a hatáskörükbe tartozó, fiatalkorúak által, illetve az ő sérelmükre elkövetett ügyeket vizsgálja. Havonta kétszer végeznek járőrözési és kutatási feladatokat, a csoport 56 gyermekotthonnal tartja rendszeresen a kapcsolatot. Március 29-én este a Kornis és a Kaffka Intézettől kapott listán két akciócsoport is végigment, összesen tizenkilenc szökött lányt keresett hat nyomozó, eredménytelenül. A listán szereplő címek közül csak egy volt idegen, az összes többi helyre rendszeresen visszajár a rendőrség. A Velvet elkísérte az egyik csoportot.

Az intézetből rendszerint hosszabb időre megszökő fiatalkorúak megélhetési lehetőségnek tekintik a prostitúciót – erről 2011 év végén az állampolgári jogok biztosa kérésére átfogó tanulmány is készült. Az ifjúságvédelmis nyomozók úgy tudják, a Szabadkai úton, a szemétégetőnél, és azokon a helyeken, ahol megtűrt a prostitúció, ott is dolgoznak. Ezeket a területeket visszatérő jelleggel ellenőrzi a rendőrség. "A legegyszerűbb pénzkereseti forrás ez. Főleg úgy, hogy egymást osztják az intézetben, hogy ha ezt csinálod, akkor lesz pénzed. Aztán amikor rossz társaságba keverednek, vagy nagyobb százalékban veszik el a keresetüket, mint amennyire ők azt gondolnák, vagy olyanra kényszerítik őket, amit nem akarnak, megkeresik a rendőrséget" – folytatta az egyik nyomozó a járőrautóban, az első cím felé közeledve.

Van, hogy két-három akció is sikertelen

A címeket és a listát az intézetektől kapják a nyomozók, a címek többnyire a gyerekek családjainak lakcíme – némelyik család borzasztó körülmények között él, mégis ide térnek vissza a gyerekek. "Ennek úgy van igazán értelme, ha jön velünk gyermekotthonos, mert ők akkor elbeszélgetnek a családdal. Elmondják, mi a baj a gyerekkel, hogyan lehetne a helyzetet megnyugtató módon megoldani. Sajnos csak két-három gyermekotthon képviselteti magát rendszeresen, és újabb két-három alkalmanként, persze csak ha van rá személyi kapacitásuk" – mondja a rendőrautót vezető másik nyomozó. Van, hogy két-három akció is sikertelen egymás után, aztán van egy, amin két gyereket is megtalálunk."

A Kornis Intézettől kapott listán '94-es, '95-ös születésű lányok vannak, az elsőhöz, akit keresünk, csepeli címet kaptunk. A ház kertjében egy kölyökkutya szaladgál, egy középkorú nő érkezik a házból a kertbe. "Leila a fiújánál lakik, és boldogok" – mondja szinte magától, a nyomozók kérdését meg sem várva a keresett lány anyja. "Vonalas, utcairól hívott" – adja a rutinválaszt arra a kérdésre, tud-e hozzá elérhetőséget, tudja-e, hol lakik most a lánya. A nyomozók azzal zárják a beszélgetést, hogy ha legközelebb beszél vele, mondja meg neki, jelentkezzen be az intézetbe, mert országos körözés van ellene. "Van, ahol ágyneműtartót is nyittatunk" – folytatjuk a beszélgetést a kocsiba beszállva, és a következő, pesterzsébeti címre indulunk. A nyomozók több mint tíz éve dolgoznak együtt az osztályon, egymás ugratása, az 'arra az esetre emlékszel', és a magánéletük megbeszélése között az est fénypontjára készülnek, nevetve.

17 éves kétgyerekes anya, csótányokkal teli putri, alkoholgőzös felnőttek

A pesterzsébeti lakásban egy vastagbélrákkal küszködő idősebb férfi fogadja a nyomozókat, mint kiderült, a körözött lány nevelőapja. A lány még csak 17 éves, de már a második gyerekével terhes, a nyolcadik hónapban van. "Nem tetszett neki az élet. Saját szobája volt. Ez a második gyerek, aki benne van, az első nevelőszülőnél van, 15 évesen szülte" – válaszol a rendőrök kérdéseire az alkoholszagú, beteg férfi, majd arról beszélt, tényleg nem tudja, hol van a nevelt lánya. Az étkező falát különféle fegyverek, kések díszítik, a nyomozók mindenhova benéznek, ahova elbújhatott a lány. A férfi elmondja, hogy a lány az anyja miatt került intézetbe, az anyját ugyanis testi sértés és garázdaság miatt elítélték.

A következő pesterzsébeti címen is ugyanúgy járunk, mint a legelsőnél, a keresett lány anyja mindössze annyit mond, úgy tudja, a lánya a fiújával lakik, jól van, és hogy néha bejelentkezik. Az est fénypontjára készül a háromfős kutató csoport, egy kusturicai képvilágot idéző putri előtt parkolunk le. A ház udvarán pottyantós vécé-szerűség, az udvaron legalább hat gyerek szaladgál papucsban. Három ittas felnőttet találunk a házban, próbálják elmagyarázni, hogy a keresett 17 éves lányt előző este már elvitték a rendőrök a közeli kocsmából. Az egyik nyomozó beszól a rádión, hogy nézzenek utána az infónak, majd mindannyian bemegyünk a házba. A szegényes ház falain és a padlóján csótányok hemzsegnek, az ágyneműtartóban egerek élnek. Az idősebb ittas férfi hátbavágja az egyik nyomozót, és annyit mond, menjünk sörért, van nálam kétezer forint – mintha teljesen elfeledkezett volna arról, hogy kik és miért vannak a házában. "Legutóbb az edények alatt volt Vanda a konyhában" – mondja a házat elhagyva az egyik rendőr, majd azt meséli, hogy legutóbb a család egyik gyereke kirohant eléjük pucéran, és úgy, ahogy volt, a szőnyegre pisilt. A család felnőtt tagjai erre fel sem kapták a fejüket. Arra, hogy a többi gyereket miért nem emelte ki még a gyámhatóság a családból, ők sem tudják a választ.

Ha betöltik a 18-at, kikerülnek a rendszerből, és vége

A járőrautóban a következő lakcímet egyeztetik, közben bejelentkezik a másik csapat, akik már végeztek – ezért kapnak még pár címet. A háromfős csapat két közeli rendőrkapitánysággal is felveszi a kapcsolatot, a kérdés az, bevitték-e már előző este a szökött lányt. Kiderül, hogy igen, azóta már az intézetben van a csótányokkal teli putriban nevelkedett 17 éves Vanda. Az utolsó címen egy kétségbeesemtt, sorsába beletörődött apával beszélget a rendőrség, az előtte lévő címen ugyanis senki nem lakott. Az egyedülálló, idősebb férfi arról beszél a rendőrségnek, hogy szeretné, ha lánya végre betöltené a 18. életévét, és vége lenne az egész cirkusznak. Elmondja, hogy a lánya a közeli középiskolában rossz társaságba keveredett, drogozni kezdett, amit ő porként emlegetett. Számtalanszor kísérte lányát a rendőrségre, és csak azért, hogy segíthessen rajta, azt kérte, vigyék zárt intézetbe. A rendszerbe azonban hiba csúszott, és a lassan 18 éves lány a nyílt Kornis Intézetbe került, ahonnan azóta rendszeresen megszökik. Hogy hol él, kivel, miből, azt az édesapja nem tudja.

A gyermekotthonok nyitott intézetek, a javítók zártak

"A legtöbb helyen kijárnak iskolába, a régi rendszerben sok gyermekotthonnak volt saját iskolája. A hetvenes évektől kezdve sorra rendre elkezdtek kijárni a gyerekek. Úgy gondolták, hatékonyabb, ha kint járnak iskolába, fontos, hogy a gyerekek integrálva legyenek, különben nem azonos a megmérettetésük. Ma már nincs a fővárosban nincs olyan intézet, amelyiknek csak saját iskolája lenne. Amelyiknek van, oda bejárnak a kinti gyerekek is. Csak a javítóintézeteknek van belső iskolájuk, ez több mint százéve így van" – mondta a Velvetnek B. Aczél Anna, a Rákospalotai Leánynevelő Intézet volt igazgatónője.

A járőrautóhoz visszaérve a nyomozók arról beszélgetnek, hogy a régi rendszerben volt az intézeteknek saját iskolájuk, volt saját oktatásuk, volt saját rendszerük. Az intézetis gyerekek nem kerültek ki az utcára szabadon, felügyelet nélkül. Mára megszüntették ezeket az iskolákat, mondván, hogy aki ilyen iskolába jár, az megbélyegzett lesz. Az intézeteknek azonban gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerekek iskolába járjanak. De azt nem tudja garantálni senki, hogy a gyerekek vissza is mennek az intézetbe.