A fiatal lány a wayuu törzs tagja, ahol nem számít törvénytelennek fiatalkorúakkal közösülni. A lány állítólag szoptatni is fogja gyerekét, az apa pedig vagy 15 vagy 30 éves.

A világ egyik legfiatalabban szült anyája lett az a 10 éves kolumbiai lány, aki 39 hétnyi terhesség után életet adott gyerekének, írja a Daily Mail. Az orvosokkal és úgy általában a civilizációval csak felszínes kapcsolatot ápoló Wayuu törzs tagja császármetszéssel szült. Ez volt az első eset, hogy a törzs professzionális segítséget kért szüléshez. A meg nem nevezett anya állítólag hajlandó szoptatni gyerekét.

A kolumbiai rendőrség eljárást indított a korhatárokat finoman szólva sértő közösülés miatt, de nem biztos, hogy bármi is lesz belőle, mivel a helyi alkotmány a wayuu törzsnek teljes autonómiát garantál, ami magába foglalja a saját törvénykezés lehetőségét is. A törzs kulturális örökségének fenntartásáért engedélyezett törvények viszont nem tartalmaznak olyan részt, ami tiltaná a nagyon fiatal lányokkal való közösülést.

A törzs maga is szűkszavúan nyilatkozik az esetről, mindössze pletykák keringenek az apa kilétéről. Az egyik szerint egy 15 éves fiú az, a durvábbak szerint viszont egy 30 éves férfi lett büszke apa. A jogvédők természetesen felháborodtak az eseten, többen is hangoztatják, hogy autonómiától és saját kultúrától függetlenül ebben a korban egy lánynak még babázni kellene.

Nem csak ennyire messze történnek hasonló esetek. Romániában Rifca Stanescu már 12 évesen anya lett. Ott is hagyományokról lehet szó, ugyanis 23 esztendősen lett belőle a világ legifjabb nagymamája. 2008-ban itthon kavart nagy port az abaújvári lány ügye, aki 11 évesen hozta világra első gyerekét.