A nyugalmazott ügynöknek egy iráni utazás során veszett nyoma 2007-ben. Három és fél évvel később a családja egy videófelvételen láthatta utoljára, amely szerint elrabolták és fogva tartják.

Alig egy hónapja, eltűnésének ötödik évfordulóján egymillió dollárra emelte annak a nyomravezetőnek a jutalmát az FBI, aki hitelt érdemlő bizonyítékot szolgáltat az egyik nyugalmazott különleges ügynökük, Bob Levinson hollétéről. A szervezet honlapján található információk szerint Levinsonnak 2007-ben, egy Iránba tett üzleti út során veszett nyoma. Az egykori ügynök családja 2010 novemberében egy megrázó videófelvételt kapott, amelyen az igencsak lesoványodott, egyébként súlyos cukorbetegséggel küzdő Levinson beszámol arról, hogy fogvatartják, és kéri a családját, illetve az Egyesült Államok kormányát, hogy segítsen neki hazajutni.

Levinson felesége és fia az egykori ügynökről készült felvételt is felhasználva üzent a fogvatartóknak, hogy bármit megadnak Levinson szabadon bocsátásáért. A család mellé az FBI is odaállt, és túl azon, hogy mindent megtesznek egykori munkatársuk felkutatásáért, az egykori FBI-ügynökök szövetsége a férfi két legfiatalabb gyermekének fejenként ötezer dolláros segélyt is folyósítottak, hogy segítsék továbbtanulásukat. "Habár Bob már nyugdíjba ment, mindig is része volt az FBI-családnak" – mondta ezzel kapcsolatban Brad Benson, a szövetség elnöke.

Az FBI elemzői szerint a férfit Délnyugat-Ázsiában, Afganisztán, Pakisztán és Irán határvidékén tarthatják fogva. Az Iroda azon a területen plakátokkal, rádió- és tévéreklámokkal igyekszik felhívni a lakosok figyelmét az egykori ügynökre, és az információért járó, egymillió dolláros jutalomra.

"El sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok az FBI-nak, hogy ennyi mindent megtesz a férjemért" – mondta Levinson felesége, Christina Levinson. "Nagyon nehéz éveken mentünk át, és mostanában csak egyetlen cél vezérel minket: hogy itthon tudjuk Bobot. Öt éve nem láttuk, és máig sem tudjuk, hogy hol van, kik tartják fogva, és mik a tervük a férjemmel".

Bob Levinson, aki március tizedikén töltötte be a hatvannegyedik életévét, 1998-ban ment nyugdíjba, huszonkét évnyi aktív FBI-szolgálat után. Az egykor különleges ügynökként dolgozó férfi harminchét éve házas, hét gyermeke és két unokája van. Levinson legfiatalabb fia épp most készül az érettségire: apja eltűnésekor még csak általános iskolás volt.