Egy Angliába kivándorolt osztrák biológus saját meddőségi klinikájának spermadonorja volt. Évtizedek alatt legalább 600 gyermeke született, de egyes becslések szerint 1000. A féltestvérek most egymást keresik.

Bertold Wiesner feleségével, Mary Bartonnal az 1943-ban alapította meg meddőségi klinikáját Londonban. Az exkluzív klinika intelligens spermadonorokat ígért a teherbe esni vágyó hölgyeknek. 1962-ig 1500 nőt segítettek gyermekhez jutni. Nemrég viszont kiderült, hogy az intelligens spermadonor maga Bertold Wiesner volt – írta a Wiener Zeitung.

Az esetre azután derült fény, hogy Barry Stevens kanadai dokumentumfilm rendező meg akarta keresni apját. A jelek a londoni klinikához vezettek. Stevens eközben megismerte David Gollancz londoni ügyvédet, aki – mint kiderült – a féltestvére volt. A két férfi együtt kezdett nyomozni a furcsa ügyben. 2007-ben végül DNS-tesztekkel bizonyították, hogy 18 a klinikán fogant gyerek közül tizenkettőnek Wiesner az apja.

Gollancz a Sunday Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy óvatos becslések szerint Wiesner évente 20 alkalommal működött közre mint spermadonor. Stevens becslése szerint nagyjából 1000 Wiesner gyerek születhetett az évek alatt.

Gollancz a Daily Mailnek is beszámolt érzéseiről. „A féltestvéreimmel való találkozás sokat gazdagított az életemen. De frusztrál a tudat, hogy más számos testvérem lehet, akivel nem találkoztam, de szeretnék. Össze szeretném hívni őket, és egy nagy bulit rendezni.”

A linikát alapító Dr. Barton azt mondta egy 1959-es előadásában: "A páciensek érdekében egyeztetem a bőrszínt, a fajt és a termetet is, és minden donorunk intelligens. Abban az esetben, ha mesterséges megtermékenyítéssel születik egy gyermek, a donorokra vonatkozó standardoknak az átlag felettieknek kell lenniük" – vallotta a maximalista biológus.

Gollancz azóta kampányt indított, mellyel azt szeretné elérni, hogy a donorok ne maradhassanak anonimok. Reményei szerint sor kerül a jelenlegi törvény megváltoztatására. „A születési anyakönyvi kivonaton szeretném látni a sperma- vagy a petesejt-donor nevét. A legtöbb szülő sosem mondja el a gyerekének, hogy hogyan fogant, akik sosem fogják megtudni, kik a biológiai szülei. Az embereknek joguk van tudni a saját történetüket” – nyilatkozta a harcos ügyvéd.

Nagy-Britanniában 1990-ben lépett érvénybe az a törvény, mely szabályozza a spermadonorok gyermekeinek számát. Eszerint legfeljebb 10 gyermeke születhet egy donornak. A donorok anonimitását a klinikák garantálják, de a mesterséges megtermékenyítésből született gyermekek 18 éves koruk után kérhetnek információkat biológiai apjukról.

Magyarországon egy spermadonornak maximum 4 gyereke születhet, azaz négy sikeres megtermékenyítés után már nem lehet donor valaki.

Az USA-ban azonban nincs semmilyen törvény, amely szabályozná, hogy hány esetben használható fel a donor spermája.