Fél Indonézia pánikba esett a szerdai erős földrengés miatt, amit végül nem követett szökőár. Azonban Pidie városka börtönének kapuit megnyitották, hogyha mégis lenne cunami, túléljék a rabok. Azonban több fogoly úgy döntött, ha már egyszer elengedték, majd hülye lesz visszatérni.

Szerdán szokás szerint földrengés rázta meg Indonéziát, ám ezúttal nem kicsi, hanem a Richter-skála szerint 8,6-os rengést mértek. Az Index cikke szerint ez volt a modern idők 13. legerősebb földmozgása. Szerencsére a rengés után csak pánik volt, ebben halt meg öt ember. A pánikban a szumátrai Aceh tartományban lévő Pidie börtönőrei szabadon engedték a rabokat. Ugyanis attól tartottak, a rengés után várható szökőár elsöpri a börtönt – írja a Jakarta Globe indonéz hírportál.

Ahogy egyre világosabbá vált, hogy a várt megacunami helyett néhány arasznyi hullámok csapnak csak le a partokra, a börtönőrök kinyitották a fegyintézet kapuit. És vártak, várakoztak, majd csütörtökön döbbenten észlelték, hogy a kiengedett 62 rabból mindössze 28 tért vissza. A rendőrség szerint egyesek már betelefonáltak, hogy visszatérnek, a rendőrség pedig felvette a kapcsolatot a családtagokkal.

Az elsőre őrültnek tűnő ötlet, hogy rabokat szabadon engedjenek egy katasztrófa miatt, 2004-ben bejött. Az akkori cunami 200 ezernél is több emberéletet követelt az Indiai-óceán medencéjében. Akkor a börtönlakók úgy úszták meg, hogy szintén szabadon engedték őket a rengés után. A pidiei börtönben többnyire gyilkosokat és drogfutárokat őriznek.