Titkos kamera buktatta le az ápolót, aki többször is megütötte az angliai öregek otthonában gondjaira bízott idős hölgyet. A kamerát a nő lánya rejtette el, mert gyanút fogott az édesanyja testén látható véraláfutásoktól.

Gyorsított eljárásban tizennyolc hónapra ítélte a bíróság azt a férfit, aki bántalmazta a gondjaira bízott idős hölgyet az Észak-Londonban található Ash Court öregek otthonában – írja a Sun. A Fülöp-szigetekről származó Jonathan Aquino egy rejtett kamera felvételeinek tanúsága szerint szadista ösztöneit élte ki a nyolcvanegy éves, Alzheimer-kórban és köszvényben is szenvedő hölgyön. Amíg forgott a film, hatszor ütötte meg a szerencsétlen nőt, mindenféle indok nélkül, csak úgy kedvtelésből.

A rejtett kamerát a hölgy lánya, Jane Worroll helyezte el édesanyja szobájában, mert már korábban is figyelmes lett az idős nő karján látható véraláfutásokra. Utóbbiakat az ápolók először azzal a dajkamesével próbálták megmagyarázni, hogy aszpirint adtak az édesanyjának, és annak mellékhatásaként jöttek ki a hölgy karján a kék foltok.

"Teljesen sokkolt, ahogy láttam a kiszolgáltatott édesanyámat ezeken a felvételeken. Sírvafakadtam, amikor először megnéztem" – mondta a nő a BBC televíziócsatornának. A felvételen egyébként nemcsak Aquino indokolatlan brutalitása látható, hanem az is, ahogy az intézet többi ápolója meglehetősen nemtörődöm módon bánik a mozgás- és beszédképtelen idős hölggyel: többek közt mindenféle kímélet nélkül hajítja őt az ágyra két markos ápoló, miközben a súlyos ízületi gyulladástól szenvedő asszony csak nyögdécselni tud fájdalmában.

A látottaktól sokkolt Worroll a felvételeket azonnal megmutatta az Ash Court vezetőinek, akik feljelentést tettek Aquino ellen, de négy másik ápolót is elbocsátottak, mert azok a felvétel alapján nem látták el lelkiismeretesen a feladatukat. Az intézmény ezen felül nyilvánosan bocsánatot kért az idős hölgytől és családjától.