A tizenhét éves fiúnál már megállapították a klinikai halált, és le akarták kapcsolni a lélegeztetőgépét, de a szülei addig rimánkodtak az orvosoknak, amíg adtak neki még egy esélyt.

Négy orvos nyilvánította halottnak a tizenhét éves Steven Thorpe-ot, de szülei rimánkodására mégsem kapcsolták le a lélegeztetőgépét. A brit fiú néhány héttel később felébredt a kómából, és nem sokkal ébredése után már a kórházat is elhagyhatta – írja a Daily Mail.

A ma már huszonegy éves Thorpe 2008-ban szenvedett autóbalesetet. Két másik barátjával utaztak éppen, amikor egy elkóborolt ló ugrott az autójuk elé. A fiú egyik barátja, Matthew Jones a helyszínen életét vesztette, Thorpe-ot pedig rendkívül súlyos sérülésekkel szálíltották kórházba.

A mesterséges kómában fekvő fiú állapota nem mutatott javulást, és két nappal a baleset után az orvosok agyhalottnak nyilvánították. "Meg akarták győzni a szüleimet arról, hogy levegyenek a lélegeztetőgépről. Azt mondták nekik, hogy olyan rossz állapotban vagyok, hogy lassan elkezdhetnének azon gondolkodni, hogy kinek ajánlják fel a szerveimet" – mesélte Thorpe.

A fiú édesapja kétségbeesésében egy újabb orvost, név szerint Dr. Julia Pipert kereste fel, akit a környék egyik legjobb agysebészeként tartottak nyilván. Piper vizsgálata ellentmondott a Thorpe-ot kezelő négy másik orvosénak: az ő diagnózisa szerint a fiú még nem érte el a klinikai halál állapotát, így van némi esélye a túlélésre.

Piper rávette Thorpe orvosait, hogy hozzák őt vissza a mesterséges kómából, a fiúba pedig szép lassan visszatért az élet. Két héttel később már teljesen tudatánál volt. Ugyan a bal karját már soha többé nem tudja használni, és komoly arcplasztikai műtéteken is át kellett esnie, a doktornő segítségével mégis életben maradt. "Steven esete is azt mutatja, hogy soha nem szabad feladni, és én is mindig ezt szoktam mondani a pácienseimnek" – mondta a fiú gyógyulása kapcsán Dr. Julia Piper.