Amerikában tavaly egy négyéves gyerek anyja beperelte a Nutella gyártóját, mert termékét úgy hirdette, hogy egészséges, a mama szerint pedig ez nem felel meg a valóságnak.

A kétkedők csak röhögtek, mert hiszen mindenki tudja, hogy a Nutellát nem azért eszi az ember, mert egészséges, hanem mert finom.

Sokakat megdöbbentett, amikor a nyilvánvalóan egészségtelen édesség gyártója elleni pert megnyerte a tudatos fogyasztóként nyomuló anya. A bíróság 3 millió dollárra büntette a céget, 2,5 millió dollárt pedig azért kell fizetniük, mert nem lehetett elolvasni a tápanyagtáblázatát - írta meg a The Consumerist fogyasztóvédelmi oldal. A döntés alapján mindenkit, aki Nutellát vásárolt  2008 január 1. és 2012 február 3. között, négy dollár illeti meg dobozonként, de háztartásonként maximum 20 dollárt lehet visszaigényelni.

Nézzük, mivel is akarták rábeszélni a vásárlókat a Nutellára. Részlet egy reklámból:

Kisfiú kiabál: Anya!

Anyja válaszol: Reggeli? Ebben a házban? Minden segítségre szükségem van ilyenkor. Ezért is szeretem a Nutellát. Finom mogyoródarabok teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal vagy gofrival. Gyorsan és egyszerűen olyan reggelit tudok adni a családomnak, amit meg akarnak enni. A nutella minőségi alapanyagokból áll, mint a mogyoró, a sovány tej és egy csöpp kakaó. Imádják az ízét, és az egész napjuk jól fog kezdődni. Nutella - reggeli még sosem ízlett ennyire.

Jól hangzik. Kár, hogy nem igaz. Egy evőkanál mogyorókrém piritóssal 200 kalória, ami nem vészes, de 11 gramm zsírt tartalmaz ( ebből 3,5 gramm telített zsírsav) és 21 gramm cukrot ( kb. 4-5 kockacukornyi mennyiség), ami kissé soknak tűnik.

Az alperesek azzal vádolták a Ferrero céget, hogy a tápanyagok, amiket a Nutellának tulajdonítanak, igazából nem a mogyorókrémből származnak, csak a vele együtt fogyasztott ételektől, azaz a teljes kiőrlésű kenyértől, a tejtől és a gyümölcsöktől.

Az alperesek szerint a cég megtéveszti a fogyasztókat, mert nem tájékoztatja őket arról, hogy termékük 55 százalék finomított cukrot tartalmaz, ami okozója lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek, és más komoly egészségügyi problémákat is kiválthat.

A Magyarországon forgalmazott Nutella összetevői: cukor, növényi olaj, mogyoró 13%, zsírszegény kakaópor 7,4%, sovány tejpor 6,6%, tejsavópor, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin.

A mogyórkrémnek, mint mindennek, persze van bio változata is, igaz, azt nem a Ferrero gyártja:

45% mogyoró, barna nádcukor, keményítetlen pálmazsír, teljes tejpor, zsírszegény kakaópor (4%) és Bourbon vanília, valamennyi összetevő ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Emulgátor nélkül készül.

Az eredeti Nutella kb. 224 Ft/100 g míg ennek bio párja 557 Ft, igaz, a második majdnem négyszer annyi mogyorót tartalmaz.