Az iraki fogolykínzásoknál használhattak az amerikaiak utoljára olyan eszközöket, amikkel egy ártatlan kaliforniai egyetemistát kényszerítettek térdre. Daniel Chongról azt hihették az amerikai kábítószerügyi hatóság emberei, hogy füvezett, ezért bevitték az rendőrőrsre. Vádemelés nélkül bevágták egy zárkába, és öt napig felé se néztek. A srác vizeletet ivott, talált metamfetamint evett, és majdnem elvesztette a veséit.

Saját állítása szerint sohasem lesz már ugyanaz az ember az a kaliforniai egyetemista, akit öt napra magára hagytak börtöncellájában. A 23 éves Daniel Chong az NBCSanDiegónak elmondta, hogy a Drug Enforcement Administration (DEA, kb. Kábítószerügyi Rendészeti Hivatal) egy 152x305 centiméter alapterületű zárkában tartotta őt fogva napokon át. "Sosem jöttek vissza, figyelmen kívül hagyták az összes kiáltásomat, és még mindig nem tudom, mi történt" - nyilatkozta a diák.

Az ügyből persze polgári per lesz. Chong ügyvédje szerint védence "a rossz helyen volt a rossz időben". Gere Iredale ügyvéd ráadásul az iraki Abu Graib börtönhöz hasonlította az eljárást (itt 2004-ben amerikai katonák kínoztak iraki foglyokat, amiből hatalmas nemzetközi botrány lett).

420-at ünnepelték

A Kaliforniai Egyetem pár hallgatója egyikük házában Rihannához hasonlóan megünnepelte április 20-át, ami a füvesek nagy világnapja. Ekkor csapott le rájuk a DEA néhány ügynöke, és Chongot bevitték a szervezet Kearny Mesában található irodájába. A fiú szerint ott kihallgatták, majd közölték vele, hogy hazamehet. Egy ügynök fel is ajánlotta, hogy elfuvarozza. Vádat nem is emeltek ellene.

Ekkor jött a csavar a történetben: minden előzmény nélkül berakták őt egy cellába, majd öt napig felé se néztek. Az egyetemista nem kapott se ételt, se vizet, állítása szerint végső kétségbeesésében a saját vizeletét itta. "Hallucináltam a harmadik napon" - mondta Chong, aki kezdett addigra beleőrülni a bezártságba. Daniel Chong saját elmondása szerint 6,8 kilogrammot vesztett a testsúlyából.

Egyedül némi fehér port talált a padlón, amit nagy éhségében el is fogyasztott. Erről később kiderült, hogy metamfetamin, így nem csoda, hogy hallucinált a srác. A végére elkezdte feladni a harcot: a szemüvege lencséit eltörte a fogával, az egyik üvegdarabbal pedig a "Sorry mom" (Bocs, anya) feliratot karcolta a csuklójára. Később a kórházban a torkában is találtak szilánkokat, vélhetően így próbált öngyilkos lenni.

A függetlenség napja

Mi az a DEA?

A DEA egy szövetségi szintű szervezet, azaz az egész Egyesült Államokban eljárhat. Ahogy a nyomozóhatóságnak, az FBI-nak, úgy a DEA-nak is vannak rendészeti jogai, így be is börtönözhet embereket. Dolgozóit ügynököknek nevezik, felettes szerve az Igazságügyi Minisztérium. Feladata mindenféle droggal kapcsolatos ügy felgöngyölítése a csempészettől a kereskedelmen át a fogyasztásig. Az USA külföldi drogellenes küzdelmét is a DEA irányítja.

Napok óta hiába kopogott, rúgta az ajtót, ordibált, senki se figyelt rá. Chong szerint nem volt egyedül, más cellákban is voltak rabok, illetve a DEA emberei is ott tartózkodtak. Amikor az öt nap leteltével a DEA valamelyik embere benyitott hozzá, egy elcsigázott zombit láthatott. Azonnal bevitték a Sharp Hospital nevű kórházba, ahol kiderült, a veséi közel álltak az összeomláshoz.

A DEA azóta nem kért elnézést tőle, pedig a szenvedése mellett fontos egyetemi vizsgáit is lekéste. Az NBCSanDiego által megszólaltatott ügyvéd sosem hallott még olyan esetről, hogy egy szövetségi szervezet valakit csak úgy ottfelejt egy cellában. Szerinte per esetén dollármilliós kártérítésre számíthat Daniel Chong.