Mintha egy hollywoodi film rémtörténete vált volna valóra San Franciscóban, ahol egy laborban halálos baktériummal fertőződött meg egy ott dolgozó biológus.

Egy San Franciscó-i labordolgozó meghalt, miután halálos baktériummal fertőződött meg a munkahelyén – közölte a Mercury News. A 25 éves férfi október óta dolgozott kutatóként a Veterán Egészségügyi Központban, és halála előtt agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó baktériumtörzsekkel dolgozott, pont ezen törzsek elleni oltóanyaggal kísérletezett. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ felvette a kapcsolatot azokkal, akikkel a férfi a halála előtt valamilyen módon kapcsolatba került.

A 25 éves férfi péntek délután távozott munkahelyéről, de két órával később fejfájásra, lázra és hidegrázásra panaszkodott. Vasárnapig nem rosszabbodtak a tünetei, de akkor rosszabbul lett, és megkérte egy barátját, hogy vigye kórházba. A kocsiban elvesztette öntudatát, nem volt pulzusa, és nem sokkal a kórházba érkezése után meghalt.

A járványügyisek megelőző jelleggel az összes közeli munkatársnak és barátnak, illetve a kórház mintegy 60 egészségügyi dolgozójának adtak antibiotikumos kezelést.

„Nem tudjuk, hogyan történt pontosan a haláleset, de reméljük, a vizsgálat választ ad arra, hogy ilyen ne fordulhasson többé elő" – közölte Alison Patti, a Járványkezelési- és Megelőzési Központ szóvivője.

Egy állami laboratórium megerősítette, hogy a férfi Neisseria meningitidis baktériummal fertőződött meg, ugyanazzal a törzzsel, amivel már hónapok óta dolgozott a laborban.

A baktérium két halálos betegséget is képes okozni, az egyik a vérmérgezés, mely bevérzéseket okoz, és minden valószínűség szerint ez okozhatta a férfi halálát.

A másik az agyhártyagyulladás, amely az agyhártyán okoz gyulladást, ezáltal hallásvesztést, agykárosodást és halált okozhat. Az még nem tisztázott, hogy mindkét betegséget elkapta-e a férfi, vagy a vérmérgezés végzett vele.

A San Franciscó-i kutatók évek óta dolgoznak egy olyan vakcinán, ami segítene leküzdeni a két halálos betegséget. Jelenleg öt olyan baktériumtörzs létezik, amely ellen még nem sikerült oltást kifejleszteni, és ezen betegségek okozói.

"Évente 1000 haláleset írható az agyhártyagyulladás számlájára az Egyesült Államokban, de az igen ritka, hogy halálos vírusokkal és baktériumokkal dolgozók haljanak meg, pont a nagyon komoly biztonsági óvintézkedések miatt" – nyilatkozta Alison Patti.