Csak folyadékot és krumplit fogyaszthat, de séf akar lenni

2012.05.12. 17:20
Samantha Pecorarónak egy ritka betegség miatt szinte semmilyen szilárd ételt nem fogyaszthat. Még a brokkoli is hiányzik neki, és mivel nem felejtette el rajongását, amit az étkezés iránt érez, séffé válna felnőtten.

A 15 éves Samantha Pecoraro nagyon ritka betegségben szenved, aminek köszönhetően csak nyers krumplit ehet, a szervezete számára szükséges tápanyagokat pedig folyékony gyógyszerből kell megkapnia - írja a Daily Mail. Az eset érdekessége, hogy bár soha nem kóstolhat meg semmilyen ételt, Pecoraro nagy álma, hogy mesterszakács legyen.
Pecorarónak eozinofilek vannak a nyelőcsövében, ami miatt a fehérvérsejtek megtámadják az ételt az emésztőrendszerben.

“A lehető legdurvább kezelésen vagyok. Minden ételemet elvették. Én csak gyerek akarok lenni. Hiányzik a Meki, a sajt, a csirkehús, de még a saláta, az articsóka és a brokkoli is” - fakadt ki a lány, aki ha mégsem tudna ellenállni a kísértésnek, durva allergiás reakciókra számíthatna, hányna, hasmenése lenne, nagyon fájna a torka, és extrém szinten fáradna el.

Samantha Pecoraro soha nem ehet már ilyet
Samantha Pecoraro soha nem ehet már ilyet

“Most lett 15 éves, és nem kaphatott születésnapi tortát. Az ünnepek alatt nem ehetett a karácsonyi sütikből vagy a pulykából. Csak ült, és ette a krumpliját” - panaszolta el a lány édesanyja, hozzátéve, hogy nagyon fél tőle, mi lesz akkor, amikor öregebb korában megismerkedik egy fiúval, aki elhívná vacsorázni. Emellett szinte eltörpül a probléma, hogy a megfelelő tápanyagokat tartalmazó készítmény laza 2200 dollárba kerül havonta, azaz majdnem 500,000 forintba.

A Floridában élő Pecoraro ettől függetlenül természetesen normális életet szeretne, folytatja tanulmányait, és mivel nem felejtette el, mennyire szeret enni, profi szakács akar lenni, amolyan vak séfként, mert nem kóstolhatja meg a saját munkáját.

Az eozinofilekkel kapcsolatos betegségekkel foglalkozó orvos, Sean Jameson szerint ez a legkeményebb betegségek egyike. “Nagyon kevés fiatalt érint, de a baj, amit nekik okoz, mérhetetlen. A fiatalok közösen ebédelnek vagy vacsoráznak, együtt járnak meccsekre. Minden az evésről szól. Ráadásul nézni is kell az iskolában, ahogy a többiek étkeznek” - sorolta a bajokat, amit nagyjából 200,000 amerikainak kell elviselnie.