Egy kenti kisváros egyik utcájában az elmúlt néhány évben kilenc gyerek született olyan rendellenességgel, hogy a belső szerveik a testükön kívül voltak. Normális esetben minden hétezredik szülésre jut egy ilyen rendellenesség, de a kenti kisváros utcájában ez nem így van. Egy anyának mindkét gyereke így született. Egy Európában betiltott növényvédőszer lehet a felelős, de a környéken sehol sem mértek a határérték feletti értékeket.

“A hároméves fiam, Leon ezzel a rendellenességgel született, a húgom, Courtney 11 évvel ezelőtt is így született. De a gastroschisis (hasfalhasadék) nem örökletes rendellenesség. Amikor én voltam terhes, és kiderült, hogy Leonnak is van, nem akartam elhinni. Felhívtam az anyámat, és úgy sírtam, hogy azt hitte, elvetéltem. Folyamatosan újabb és újabb esetek történnek. Tavaly a legjobb barátnőm Chantelle hívott, hogy az ő magzatánál is kimutatták a rendellenességet. Vagyis az anyám, én és a legjobb barátnőm olyan rendellenességgel szült, ami minden hétezredik gyereket kéne, hogy érintse csak. Chantelle zokogott. Mit tudsz mondani a legjobb barátnődnek, amikor tudod, hogy milyen nehéz lesz majd a gyerekének? Csak sírtam vele” – mondta a 22 éves Natalie Margetson a Daily Mailnek.

Margetson abban a kenti kisvárosban, Northfleetben lakik, ahol a Waterdales utcában néhány év alatt kilenc gyerek született a gastroschisis nevű rendellenességgel, ami nagyjából azt jelenti, hogy a méhen belül a magzat néhány belső szerve nem a testén belül, hanem azon kívül fejlődik ki.

“A gastroschisis a hasfal fejlődési zavara, pontosabban egy kis „lyuk”  a hasfalban. A gastroschisis abban különbözik más hasfal-defektusoktól, hogy kitüremkedett zsigereket fedő membrán hiányzik. A rendellenesség a magzati fejlődés során alakul ki. A gyomor, a vékony- és vastagbelek tehát nem a hasfalon belül helyezkednek el, hanem a magzat testén kívül találhatók és a belek a magzati vizeletet tartalmazó amnion folyadékban úsznak” – írják a rendellenességről a betegmagzat.hu-n.


View Larger Map

Az esetek nagy részében a szülés utáni azonnali műtéti beavatakozással meg lehet gyógyítani a dolgot. Az, hogy kinél mennyi esélye van a rendellenesség előfordulásának, és hogy azt mi okozza, egyelőre nem ismert. A hasfalhasadék a tizenéves korukban és a 35 éves koruk után teherbe eső nőknél valamivel gyakoribb, de a rendellenesség teljesen véletlenszerűen fordul elő.

A kenti kisvárosban az átlagosnál súlyosabb esetek is előfordultak, volt olyan magzat, amelyiknek a méhe is a testén kívül fejlődött, több szülőnél felajánlották a terhességmegszakítást is, amit általában csak a nagy kockázatot jelentő elváltozásoknál szoktak javasolni az orvosok. Mindegyik, a cikkben megszólaló anya a magzata megtartása mellett döntöt, és ha évek keserves műtétsorozataival is, illetve az egyik gyereknél az emésztést segítő gyógyszerek szedésével, de sikerült elérni, hogy a gyerekek egészségesek legyenek.

A környéken élők elképzelni sem tudják, hogy mi okozhatja a rendellenességek magas számát. Vagyis elképzelni el tudják, viszont hivatalosan nem az, amit képzelnek.

Az Atrazine nevű növényvédőszernél kimutatták, hogy növeli a hasfalhasadék előfordulásának esélyét, de ezt egyrészt az egész Európai Unióban éppen ezért be is tiltották már, valamint a kisvárosba kivonuló egészségügyisek nem is találtak határérték feletti szinteket.

“Öt héttel ezelőtt egy magát megnevezni nem kívánó nőnél derült ki, hogy a magzatának hasfalhasadéka van, és ugyanazon a környéken lakik, mint a többiek, akiknél előfordult hasonló eset az elmúlt években. Nem hisszük el, hogy ez csak a véletlen műve. Lennie kell valami oknak, ami még mindig ilyen rendellenességeket okoz, és tudnunk kell, hogy mi az” – mondta a lapnak az egyik környékbeli nő, Sonia Dalton.

“Nem akarjuk azt állítani, hogy az Atrazine okozza ezt az egészet, de mindenképpen szeretnénk kideríteni, hogy van-e a dolognak valami környezeti oka. Ami most leginkább aggaszt minket, hogy az egyik mintavételi hely, ahonnan a környezetvédelmi hatóság emberei mintát vettek viszonylag magas Atrazine-szintet mutatott, ráadásul elég közel is van ahhoz a területhez, ahonnan a környék ivóvizét nyerik. És mindkét hely közel van Waterdaleshez” – tette hozzá Dalton ügyvédje.

Az Atrazine szintje ugyan nem érte el a határértékeket, de egy vizsgálat kimutatta, hogy a környék egyik vízművében magas volt a nitrátszint. Ugyanezt a vízművet 1999 és 2006 között hasonló okok miatt egyszer már bezárták. A rendellenességgel született környékbeli gyerekek közül csupán egy volt, aki abban az időszakban született, amikor a vízmű zárva volt, az összes többi eset azután történt, hogy a vízművet újra megnyitották.

Ráadásul egy festékgyár is van a környéken, de azt nem tudni, hogy pontosan milyen talaj- és vízszennyezés okozhatja a rendellenességeket, esetleg az Atrazine, a nitrát és a festékgyárból kiszivárgott szennyező anyagok összessége a felelős-e a jelenségért.