Most kiderülhet, mi történt 1983 nyarán a 15 éves Emanuela Orlandival, aki egy zeneóra után nyomtalanul eltűnt. A titok megfejtését egy római maffiafőnök sírja rejtheti.

1983. június 23-án Ercole Orlandi vatikáni alkalmazott lánya zeneóra után hazafelé menet eltűnt, és soha nem találták meg. A nyomozók szerint a lány elrablásának köze lehetett a római alvilághoz, bár sokáig senki nem értette, hogy egy vatikáni hivatalnok lányát kinek állt érdekében elrabolni - írta meg a történetet a Bild német portál.

A nyomok a Vatikánhoz vezettek, azon belül is egy maffiafőnökhöz, akit megdöbbentő módon a  Sant’ Apollinare bazilikában helyeztek örök nyugalomra. A rendőrség gyanúja szerint az eltűnt lány testét Enrico De Pedis kriptájába rejtették el. A  Vatikán végül rábólintott, hogy a sírt felnyissák.

Végül hétfőn feltárták a Sant'Apollinare bazilika kriptáját, ahol Enrico De Pedis holtteste fekszik. A sírban három egymásba tett koporsót találtak, amiben egy tetem feküdt. Az biztosan kijelenthető, hogy egy férfi teste került elő, de hogy De Pedis testét rejti-e a sír, arra csak a DNS vizsgálat adhat választ. A megtalált holttestet egy római köztemetőben földelik majd el. A koporsóval együtt több mint 200 másik csontvázat is elvittek, melyek az utóbbi száz évben kerültek a bazilikába, hogy megvizsgáják azokat.

Pietro Orlandi, az áldozat testvére elmondta, hogy biztos volt benne, hogy húga teste nincs a kriptában. „Itt az ideje tisztázni, mi történt. A Vatikánnak a többi titkot is fel kell fednie” - jelentette ki Orlandi.

Enrico De Pedis a Magliana család feje volt, ők tartották uralmuk alatt Rómát a 80-as években. Ennek ellenére az olasz püspöki konferencia vezetője, Ugo Poletti bíboros engedélyezte, hogy a Bazilikában temessék el a Magliana család fejét. Vajon mi volt az oka, hogy az egykori gyilkos püspökök és más egyházi vezetők mellé lett helyezve?

2011-ben Antonio Mancini, a Magliana banda volt tagja azt állította, hogy Emanuelát ők rabolták el. A cél az lett volna, hogy visszaszerezzék De Pedis pénzét, amit a Vatikán bankjában helyezett el. Végül nem került vissza a pénz a családhoz, így a családfőt  évekkel később a Sant’ Apollinare bazilikában helyezték örök nyugalomra.

"Semmit nem rejtegetünk" -  mondta el Federico Lombardi szóvivő, hosszan kifejtve, miért nem engedélyezték korábban, hogy megnyissák az egykori maffiafőnök sírját. A média és az emberek éveken át azzal vádolták a pápai államot, hogy nem tesz eleget annak, hogy tisztázza, mi történt Emanuelával.

"Készek vagyunk együttműködni a nyomozókkal, kinyitjuk a sírt, ha szükséges. De nincs arról semmilyen bizonyíték, hogy a Vatikán bármit is titkolna" - nyilatkozta a szóvivő.

Egy darabig az eltűnést összekapcsolták azzal a merényletkísérlettel, amit II. János Pál ellen elkövettek. Egy névtelen telefonáló 1983 júliusában azt állította, hogy Emanuelát elengedi, ha szabadon engedik Mehmet Ali Agca bérgyilkost. De a tárgyalások sikertelenek maradtak.