A hajléktalanszállókról és rehabilitációs intézményekből toborzott munkások nem fizetésért, hanem kosztért-kvártélyért, illetve az állandó drogadagjukért dolgoznak, szinte rabszolgaként. A beszámolók szerint a munkások embertelen körülmények között élnek.

Komoly botrány robbant ki Floridában, miután napvilágra került, hogy több ottani farmon gyakorlatilag rabszolgaként tartották a zömmel drogfüggő munkásokat, akiknek nem adtak fizetést, csak szállást és ellátást, illetve a napi betevő drogadagot – írja a Daily Mail. A megdöbbentő eset akkor pattant ki, amikor néhány, évek óta embertelen körülmények közt élő munkásnak sikerült megszöknie, akik később pert indítottak egykori munkáltatóik ellen.

Az egyik pert egy bizonyos LeRoy Smith nevű férfi indította, aki a Bulls-Hit nevű farmon dolgozott, hasonló körülmények közt. A hajléktalan Smith elmondása szerint egy jacksonville-i parkban ücsörgött éppen, amikor a farm toborzói megszólították, és meglebegtetve előtte a jó kereseti lehetőséget, elcsábították dolgozni. Amit Smith tapasztalt, az gyökeresen más volt, mint amit ígértek neki: nyomorúságos körülmények közt tartották a főként drog- és alkoholfüggő munkásokat, akiknek pénzt sem adtak, mindössze ellátták őket itallal és kábítószerrel.

Smith vallomását egy másik egykori Bulls-Hit-dolgozó, Danny Nash is megerősítette, aki azt is elmondta: a farm munkafelügyelője, Ronald Uzzle gyakran hajléktalanszállókra is elment, hogy munka ígéretével elcsábítsa az ottaniakat. Mindketten megerősítették, hogy a farmon lehetőségük volt hitelbe italt, drogokat, illetve még prostituáltakat is vásárolniuk, majd a tartozásukra, illetve a szállás és az étkeztetésre levont összegre hivatkozva fizetést egyáltalán nem kaptak, sőt, rövid időn belül komoly tartozásokat halmoztak fel. Ezzel belekerültek egy olyan ördögi körbe, amelyből nagyon nehéz volt szabadulniuk.

"Gyakorlatilag a drogokkal és az itallal tartották rabságban az embereket" – mesélte Smith a Tampa Bay Times nevű lapnak a per elindítása után, hozzátéve azt is, hogy néhány munkás már több mint tíz éve élt a farmon és dolgozott a Bulls-Hit földjein. A farmmal kapcsolatban már korábban felröppentek hasonló pletykák, hiszen nemcsak Smith és Nash, de mások is elmenekültek már a szemtanúk által csak pokoli helynek aposztrofált Bull-Hitből. Egy Bennie Cooks nevű egykori hajléktalan a Tampa Bay Timesnak az ügy kapcsán elmondta: ő 2008-ban került a farmra, és tizenkilenc hónapot húzott le ott, egy másik egykori munkás, Lonnie Smith pedig 2010-ben, három év rabszolgaság után szó szerint az éj leple alatt szökött meg a rosszhírű gazdaságból. Elmondásuk szerint mindketten túlságosan tartottak egykori munkaadójuktól, hogy Smith-hez hasonlóan pert indítsanak ellene: örültek, hogy egyáltalán túlélték a tortúrát.

A Tampa Bay Times természetesen megkereste a farm tulajdonosát, Tomas R. Lee-t, aki nem kommentálta egykori munkásai történetét. A még mindig a Bulls-Hit munkafelügyelőjeként dolgozó Ronald Uzzle viszont felháborodott a vádak hallatán. Szerinte az egész koholmány: a munkások bármikor szabadon távozhattak, tisztességes fizetést kaptak, drogot és alkoholt pedig egyáltalán nem adtak nekik. "Természetesen előfordulhatott, hogy ittak, kurváztak, és drogoztak ezek az emberek, de ezeket a szenvedélyeiket saját zsebből finanszírozták, ami nyilvánvalóan szívük joga, hiszen felnőtt emberekről beszélünk" – szögezte le Uzzle. A Tampa Bay Times információi szerint a Bulls-Hit mellett még néhány környékbeli farmon a mai napig hasonló módszerekkel dolgoztatnak embereket.