Lyndon Lafferty most megjelent könyvében kifejti: a gyilkos egy ma is élő, kilencvenegy éves kaliforniai férfi. Az egykor autópályarendőrként dolgozó Lafferty több mint negyven éven át nyomozott a saját szakállára a Zodiákus után, és szerinte a rendőrség fedezte a férfit.

Meglepő dolgot állít nemrég megjelent könyvében egy Lyndon Lafferty nevű egykori rendőr. Nem kevesebbet, mint hogy a nyomára akadt a hírhedt amerikai sorozatgyilkosnak, a Zodiákus néven elhíresült mániákusnak – írja a Daily Mail. A nyugdíjazásáig autópályarendőrként dolgozó Lafferty szerint a legendás sorozatgyilkos ma is él: kilencvenegy éves, és Kaliforniában lakik.

A motiváció: egoizmus

Ugyan a gyilkos nevét az exrendőr nem árulta el a könyvében, azt viszont igen, hogy egy alkoholista, súlyosan tudathasadt férfiról van szó, akit a felesége annak idején megcsalt. "Az összes gyilkossága, illetve a rendőrségekre és a médiának küldött levelei mind arra szolgáltak, hogy újáépítsék a férfi darabokra tört önbecsülését, hogy bebizonyítsa a világnak, és saját magának, hogy mindenkinél okosabb, és képes az orránál fogva vezetni a hatóságokat" – írja Lafferty a Zodiákus motivációiról.

Lafferty 1970-ben kezdett saját szakállára nyomozni a hírhedt gyilkos után, mégpedig akkor, amikor egy gyanúsan viselkedő férfira lett figyelmes a Vallejo nevű kaliforniai kisváros – a gyilkosságok egyik helyszíne – közelében futó autópálya egyik pihenőjében. Laffertynek feltűnt, hogy a fehér Chevrolettel közlekedő férfi feltűnően hasonlít a Zodiákus akkor már közzétett fantomképére, így követni kezdte. "Belenéztem az arcába, és olyan volt az arckifejezése, mintha maga a halál bámult volna vissza rám. Kirázott a hideg tőle" – vallott Lafferty a felismerés pillanatáról a könyvében.

Ki is az a Zodiákus?

A Zodiákus 1968 és 1970 közt legkevesebb öt – de a feltételezések szerint ennél jóval több, majdnem negyven – embert gyilkolt meg San Francisco környékén. A kimondottan véres, brutális gyilkosságok után a Zodiákus kódolt leveleket írt mind a médiának, mind a sajtónak, amelyben elismerte tetteit, vallomását pedig olyan részletekkel támasztotta alá, amelyeket rajta kívül csak a rendőrség ismerhetett. A gyilkos után komoly erőkkel indult meg a nyomozás, de hiába: a Zodiákust sosem fogták el, mindössze feltételezések születtek arról, hogy ki is lehet ő, illetve több gyanúsítottat – többek közt Lyndon Lafferty gyerekkori barátját, Arthur L. Allent – is kihallgattak, azonban egyikükre sem tudtak semmit rábizonyítani. Nevét onnan kapta, hogy leveleiben mindig a zodiákus, vagyis a tizenkét állatöv kör alakú jelének igen leegyszerűsített változatát használta aláírásként.

A Zodiákus kiléte a mai napig izgatja az emberek fantáziáját. A Harcosok klubját és A hetediket is jegyző David Fitcher 2007-ben egy kiváló filmet forgatott a történetről Jake Gyllenhaal és Robert Downey Jr. főszereplésével, az interneten pedig létezik egy honlap, amely kiválóan összegzi a Zodiákus-történetet, valamint ahol az eset önjelölt nyomozói újabb és újabb összeesküvés-elméleteket oszthatnak meg egymással.

A rendőri hivatástudata mellett Laffertynek komoly személyes motivációja is volt arra, hogy nyomára akadjon a sorozatgyilkosnak, hiszen a nyomozás során elsőrendű gyanúsítottként kezelt Arthur Leigh Allen – akit végül egy DNS-vizsgálat tisztázott a gyanú alól – középiskolai osztálytársa, egyben gyerekkori barátja volt a férfinak. Lafferty ugyanakkor nem kevesebbet állít, mint hogy maga a rendőrség fedezte az igazi gyilkost, és ezért fordulhatott elő, hogy bár a nyomozás során rengeteg szálon elindultak, a komoly erőfeszítések ellenére sem voltak képesek elkapni a Zodiákust. A koreai háborúban kódfejtőként szolgáló Lafferty azt is állítja, hogy a rendőrségnek és a médiának küldött kódolt leveleiben a gyilkos felfedte magát, és elárulta az igazi nevét.

Az áldozat testvére felismerte a gyilkost

Lafferty fejtegetéseivel kapcsolatban természetesen vegyesek a vélemények. Többen próbálják lehűteni a körülötte zajló hisztériát azzal, hogy eddig már nagyon sokan előálltak a feltételezett gyilkos nevével, ám ezek az információk egytől-egyig hamisnak bizonyultak. Arra a kérdésre, hogy miért csak most állt elő a teóriájával, Lafferty egyszerűen azzal válaszolt, hogy ő maga is félt a Zodiákustól. Elmondása szerint ugyanis néhány – szintén kódolt – üzenetében őt magát is megfenyegette a gyilkos, hogy elhallgattassa. "Ha elmondod az igazságot, azzal nagyon sok szenvedést fogsz okozni" – írta a Zodiákus Laffertynek címzett levelében.

Egyvalaki viszont teljesen biztos Lafferty igazában, és ez nem más, mint Pam Huckaby, a Zodiákus harmadik áldozata, Darlene Ferrin húga. Testvére meggyilkolása után Huckaby ugyanis azt vallotta a rendőrségen, hogy egy ismeretlen többször követte őt és nővérét a gyilkosságot megelőző hetekben, és amikor Lafferty megmutatta neki a gyanúsítottjának a fényképét, Huckaby egyértelműen felismerte az őket követő férfit.