Az Oceaneering olajtársaság mélytengeri kamerája különös lényt rögzített 723 méter mélyen a Brit-szigetek közelében. A YouTube-ra feltöltött videón látható lényről milliók találgatták, mi is lehet valójában. Mostanra megoldódott a rejtély.

Egy titokzatos, a YouTube-ra feltöltött videó tartotta lázban az internetes közösséget. Emberek ezrei találgatták, mi látható a 700 méteres mélységben készült felvételen.

Mostanra kiderült, hogy a barna-szürke óriás lény egy ritka medúza nemzetséghez tartozik, a Deepstaria enigmatica egyik példánya. Utoljára 1966-ban észlelték a medúzát 723 méteres mélységben.

Steven Haddock, a kaliforniai Monterey Bay Aquarium biológusa a jellywatch.org honlapján tette közzé nyilatkozatát. „Ez a táskaformájú állat ilyen méretben nagyon ritkán látható élve. Normális körülmények között ez a fajta medúza az Atlanti-óceán déli részén őshonos."

A videón látható, ahogy a medúza mozog, és belülről kifelé halad – magyarázta Craig McClain, a Nemzeti Evolúciós Szintézis Központ biológusa a Daily Mailnek. A kis csomók, melyek az állaton láthatóak, a nemi szervei. A különleges felvételt egy speciális víz alatti kamerával rögzítették egy olajtársaság megbízásából, a Brit-szigetek közelében, egy olajfúrótoronynál. Az ötletekből nem volt hiány, a bálnaplacentától a műanyag ponyváig, illetve a mélytengeri szörnyig ontották a tippeket a kommentelők. A videó néhány nap alatt milliós nézettségre tett szert, akárcsak a többi különleges lényt bemutató film.