Kamerák előtt küldenek le irgalmatlan mennyiségű tömény szeszt az egymással vetélkedő brit egyetemisták. Az őrült mutatványokat többmillióan kísérik figyelemmel a videómegosztókon, és már utánzóik is vannak, pedig az ilyen mennyiségű alkohol nagyon könnyen halálos lehet.

Igen súlyos őrület kezdett el vírusszerűen terjedni az angol egyetemisták közt, nevezetesen az, hogy kamerák előtt egy hajtásra hajtanak fel egy – általában egypintes, vagyis kicsit kevesebb, mint fél literes – korsónyi tömény szeszt. A felvételeket aztán különböző videómegosztókon terjesztik.

Az igen veszélyes mutatvány egyik úttörője egy álarcos figura, aki Man Vs. Booze – vagyis A férfi az ital ellen – néven töltögetett fel a Youtube-ra többek közt olyan felvételeket, amelyeken egy korsónyi vodkát, tequilát vagy épp Jägermeistert húz le egy hajtásra. A fél liternyi vodkát az alábbi videó tanúsága szerint egészen pontosan hét másodperc alatt dönti magába, mindezt egy olyasfajta fekete símaszkban, amilyenben mások bankokat szoktak rabolni, mondván: nem akarja, hogy mások beazonosíthassák őt.

A titokzatos fiatalembernek – aki egyébként a Daily Mail információi szerint egy huszonegy éves, leedsi egyetemista – komoly rajongótábora alakult ki az interneten. Hivatalos Facebook-oldalán és twitterén majdnem tízezer követője van, a videóit – a többi részt itt lehet megnézni – pedig többszázezren látták már.

A Man Vs. Booze nyomdokán többen elindultak, és egyre több olyan videó jelent meg a videómegosztókon, amelyeken fiatalok láthatók, ahogy példaképükhöz hasonlóan eszelős mennyiségű alkoholt döntenek magukba néhány másodperc alatt. A leedsi egyetemista egyik legismertebb követője a Swansea University hallgatója, Rhys Dixonnak hívják, és ő az ottani rögbicsapat kapitánya. A Swansea Student Drinker néven a Youtube-ra posztoló Dixonnak sikerült megismételnie a Man Vs. Booze videók mutatványait: az egyik videóján például tíz másodperc alatt döntött magába egy pint whiskyt.

Dixon felvételei átlagban negyedmilliós nézettséget produkáltak. A brit Sun megkereste a kilétét kollégájával ellentétben egyáltalán nem rejtegető rögbijátékost, és rövid interjút készített vele. Dixon elmondta: semmilyen különleges technikát nem alkalmazott, egyszerűen csak nagyon gyorsan és nagy kortyokban nyelte az italt, illetve két üveg Strongbow ciderrel melegítette elő a nagy mutatványt. Azt is megosztotta az olvasókkal, hogy olyan gyorsan itta meg a tömény szeszt, hogy az ízét egyáltalán nem is érezte.

Nagy-Britannia antialkoholista szervezetei érthető okokból kiakadtak a videók és az egyre terjedő őrület láttán. Andrew Misell, az Alcohol Concern szóvivője a Sunnak kifejtette: életveszélyes mutatványról van szó, hiszen ha valaki egy hajtásra iszik meg fél liternyi tömény szeszt, az nagyon könnyen bele is halhat a könnyelműségébe.

A tiltakozások és a médiavisszhang hatására Rhys Dixont a Swansea University felszólította, hogy távolítsa el a videóit a videómegosztókról, a rögbijátékos pedig eleget is tett a felszólításnak, valamint nyilvánosan bocsánatot kért. "Hülye voltam. Csak egy ostoba virtuskodásnak indult az egész, amibe könnyen bele is halhattam volna" – nyilatkozta a Sunnak Dixon.

A veszélyes őrület elindítója, vagyis az álarcos alkoholfogyasztó pedig még Dixonnál is elegánsabban reagált, amikor elkezdték támadások érni az alkoholellenes szervezetektől. A rajongói közt ugyanis elhintette azt, hogy újabb rekordkísérlete közben – fél pint abszintot kellett volna ledöntenie – rosszul lett, és alkoholmérgezéssel kórházba került. Később kiderült, hogy a kórházas történet egyáltalán nem igaz, viszont a diák magyarázatot is fűzött a hazugságához. "Azért füllentettem azt, hogy kórházban voltam, mert láttam, hogy nagyon sokan próbáltok utánozni. Úgy érzem, rossz hatással vagyok rátok. Nem szeretném azt, hogy ha valami történik veletek, az az én fejemre szálljon" – nyilatkozta a mindmáig ismeretlen diák a Leeds Students nevű egyetemi lapnak, és egyúttal azt is elmondta: nem készít több Man Vs. Booze-videót.