Trish Paytas egy amerikai modell, de inkább azzal fog elhíresülni, hogy szolianyu után ő a legnagyobb szoláriumfüggő. Vagy talán még szolianyut is megelőzi. A szolilány eddig ötvenezer dollárt költött barnulásra, azt mondja, rosszul van, ha nem jut el naponta legalább egyszer egy barnítógépbe.

“Inkább leszek halott és bronzbarna, mint élő, de fakó” - mondta a túlzott szoláriumozás okozta kockázatokról a Daily Mailnek a 24 éves, szoláriumfüggő modell Trish Paytas. 14 éves volt, amikor először szoláriumban járt, mert az anyja úgy gondolta, egy kis mesterséges barnítás jót tesz majd a testével elégedetlen lányának. A gépeket az anya sem veti meg, egyből egy negyven alkalmas bérletet vett neki.

Paytas gyakorlatilag azonnal rákattant a mesterséges barnításra, 17 éves koráig a törvényi előírásokat betartva csak 12 perces menetekre feküdt be, de amióta felnőtt, rendszeresen 30 percekre fekszik be. Eddig összesen mintegy 50000 dollárt költött a New Jersey-i modell a barnulásra úgy, hogy 18 éves korában már vett magának saját gépet otthonra, hogy így csökkentse a költségeket. A gépen, a hozzá tartozó csöveken és az áramon túl a pénz nagy része a barnítókrémekre ment el.

“Mindenképpen megéri ennyi pénzt költeni rá. Modellként dolgozom, úgyhogy mindig jól kell kinéznem. Vannak, akik ennél sokkal több pénzt költenek cigarettára, úgyhogy a barnulásra úgy tekintek, mint az én bűnös szenvedélyemre. Anyám jól cselekedett, azt akarta, hogy boldog legyek” - mondta Paytas.

A bőrrákkal nem sokat foglalkozik, sőt úgy gondolja, a szolárium csak segíti. “Az orvosok figyelmeztettek a bőrrákra, de a szoláriumban kapsz egy alapszínt, úgyhogy a napon nem égsz le. Nem használok napkrémet, csak barnítóolajat. Egyáltalán nincsenek anyajegyeim. Korábban voltak viszketéseim, meg apróbb kiütéseim, de azokat azt hiszem az olaj okozta. Attól sem tartok, hogy öregnek nézek ki tőle. Az anyám úgy néz ki, mintha 30 lenne, az emberek azt mondják, fiatalnak nézek ki” - mondta a modell. Paytasszal szemben a bőrgyógyászok viszont azt mondják, a túlzott szoláriumozás a négyszeresére növelheti a bőrrák kockázatát.

Azt elismerte, hogy gyakorlatilag szoláriumfüggő, rosszul érzi magát, ha nem jut el naponta legalább egyszer szoláriumba, de az az igazi, ha naponta két alkalmat is be tud iktatni. Nem vicc, a tanorexia, vagyis a szolárium-, barnításfüggés mára létező betegség lett.

“Néhány embernek még elvonási tünetei is vannak. Tudják, hogy nem tesznek jót magukkal, de nem tudják visszafogni magukat” - mondta az nj.com-nak Sophie Balk, egy fiatalok szoláriumozási szokásaira szakosodott gyerekorvos.

A függőség ugyanazért alakulhat ki, mint bármilyen más függőség, a barnítás dopamint szabadít fel, röviden fogalmazva jól érezzük tőle magunkat. A dopamin mellett a tanorexiások úgy érzik, ha sötétebb a bőrük, akkor egészségesebbek. Biztos túl sokat mondták nekik, hogy milyen sápadtak.