A szélvédőt egy fémdarab törte be, az fúródott a buszvezető testébe, aki halálos sebet kapva is biztonságosan megállította a száguldó buszt, kitette a vészvillogót, majd még arra is volt ereje, hogy az utasokat figyelmeztesse: ne kóricáljanak a forgalmas autópályán.

Huszonnégy ember életét mentette meg egy halálosan megsebesült buszsofőr Kínában – írja a Daily Mail. A negyvennyolc éves Vu Bin épp az egyik többsávos autópályán haladt buszával, amikor egy szembejövő teherautóról lepattanó vasdarab a vezetőülés felől betörte a jármű szélvédőjét, és a férfi testébe fúródott.

Bin a komoly sérülés és a sokk ellenére sem vesztette el a lélekjelenlétét. Lelassította, majd megállította a buszt, kirakta a vészvillogót, és ezek után még arra is volt ereje, hogy figyelmeztesse az utasokat: épp egy forgalmas autópálya közepén álltak meg, úgyhogy lehetőleg senki se kóricáljon túl sokáig az út közepén.

A busz egyik utasa, Han Vej Csun így emlékszik az esetre: "Hallottuk a zajt, de nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, mert azt hittük, hogy talán két másik autó koccant össze mögöttünk. A buszunk ezután lehúzódott, megállt, és a sofőr ekkor fordult felénk, hogy tájékoztasson minket a helyzetről. Sápadt volt, és verítékezett: kinyitotta az ajtót, majd elájult."

A halálos sebet kapott Bint végül az utasok helyezték kényelembe, de a hősies sofőr négy nap múlva belehalt a sérüléseibe, mert a gyilkos sebességgel a testébe fúródó fémdarab három bordáját törte el, és a máját is szinte teljesen szétroncsolta. "Ezzel a sérüléssel csoda, hogy képes volt arra, amit tett, hiszen valószínűleg komoly fájdalmai voltak" – mondta a férfit később ellátó Dr. Cseng Fang.

Vu Bin szülővárosában, a dél-kínai Hangcsouban a férfi néhány nap alatt szinte helyi hős lett, és országszerte petíciókat indítottak az emberek, hogy a rendőrség vizsgálja ki a balesetet, illetve a buszt üzemeltető társaság nyújtson anyagi segítséget Bin családjának. A férfit alkalmazó cég nyilatkozata szerint Vu Bin az egyik legjobb sofőrük volt: kilenc év alatt még egyszer sem szenvedett balesetet, és az utasok is szerették.