Károly herceg hivatala hívta meg II. Erzsébet jubileumára Harbinder Singh Ranát, a brit szikh közösség egyik vezetőjét kiemelt vallási szerepe miatt. Rana viszont négy évet ült börtönben, mert magát doktornak kiadva tíz nőt bántalmazott. A herceg teljesen kiborult, hogy hogyan lehetett a királynőtől néha csak pár lépésre egy bűnöző. Ranát minden királyi eseményről kitiltották.

“Érthető módon, Károly nagyon ideges azért, hogy olyan helyzetbe kerül, hogy egy elítélt szexuális bűnöző közelében volt több alkalommal is. Nagyon eltökélt, hogy kiderítse, hogyan történhetett mindez. Kérdés sem fér hozzá, hogy ha Károly tudott volna Rana bűnözőmúltjáról, akkor sosem hívták volna meg a királyi bárkára. De azt is tudni szeretné, hogy nem jutott el hozzá ez az információ, hiszen 1999 óta legalább öt alkalommal találkozott Ranával” - mondta a Daily Mailnek egy informátor arról a balhéről, ami azután alakult ki, hogy kiderült, II. Erzsébet jubileumán egy négy év börtönre ítélt szexuális bűnöző állt a királynő mellett.

Harbinder Singh Ranát, a brit szikh közösség egyik vezetőjét, fontos tisztségviselőjét pont a vallási szerepe miatt hívta meg Károly herceg hivatala az ünnepi bárkára. Viszont nem ellenőrizték a férfi múltját, aki azzal, hogy korábban volt már elítélt, automatikusan nagy biztonsági kockázatot jelent a királyi családra, és nem lett volna szabad meghívni

Rana négy évet ült börtönben, mert tíz nővel szemben erőszakoskodott azután, hogy magát orvosnak kiadva a közelükbe férkőzött. “Ez az ember egy szélhámos, akit több ember ellen elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el. Ha képes arra, hogy magát orvosnak adja ki azért, hogy fiatal nőket molesztálhasson az otthonaikban, akkor el lehet képzelni, hogy mire lehet még képes. Hihetetlen biztonsági rés egy ilyen embert felengedni a királynő haójára. Valamit, valahol nagyon elrontottak” - mondta a lapnak egy visszavonult nyomozó, Bartholomew Leigh.

Károly herceg azért is különösen dühös, mert ha az emberei már csak egy minimális Google keresést elvégeztek volna, amikor a meghívottak listáját összeállították és ellenőrizték, akkor hamar kiderült volna, hogy Ranát elítélték már korábban.

Rana a botrány kipattanása után elmondta, hogy őt soha, senki nem kérdezte a múltjáról a királynő jubileuma környékén. A hajón egyébként nem váltott szót a királyi család egyik tagjával sem. “Nem tudom, mit és hogyan ellenőriznek” - mondta Rana, aki az 1986-os ítéletéről azt mondja, összekevert személyiségekről volt szó, nem ő követte el a bűncselekményeket. Vagyis ártatlannak vallja magát.

Míg az ítéletek azért vannak, hogy azokat letöltve az ember tulajdonképpen tiszta lappal tudjon kezdeni, amiatt, hogy egy fontos királyi eseményen történt a dolog, pláne, hogy szexuális bűnözőről van szó, a szakértők szerint semmiképpen sem lett volna szabad Ranát a hajóra engedni. “Nagyon elkeserítő, hogy egy olyan ember, mint ő ilyen magas társadalmi rangú eseményen vehet részt. Képzelje el, mennyire megrettenne, ha egyszercsak látná a királynő mellett állni azt a férfit, aki molesztálta” - mondta a lapnak egy nemi erőszakot átélt nőkön segítő központ munkatársa.