Kerek perec visszautasítja a teletubbykat ért igaztalan melegvádakat a sárga figura, Laa-laa egykori megformálója. Nikky Smedley szerint az emberek összekeverik a gyermeki naivitást a melegséggel. Büszke egykori szerepére, és keményen küzd azért, hogy ne legyen ciki Angliában mesét mondani.

Elég nagy sokkot okozott a világnak, hogy egy ilyen sorozat létrejöhetett, így a reakciók mindenre kiterjedtek. A Teletubbykat ugyan a 0-2 éves korosztálynak készítették, de a gyerekek mellett a kőkemény füvesek váltak leginkább a sorozat foglyaivá.

Az egyik ösztönös védekezési mechanizmus az éneklő-gügyögő, színes figurák ellen az volt, hogy ezek tuti melegek.

Laa-laa, Tinky Winky, Dipsy és Po azonban abszolút heterók, rántotta le a leplet a titokról Nikky Smedley, aki Laa-laát játszotta a sorozat 2002-es végéig - írja a Birmingham Mail. Smedley föltette a nagy kérdést is: "Milyen ember képes a nyilvánvaló ártatlanságot valami mássá elferdíteni?"

1999-ben merült fel először Jerry Falwell amerikai lelkipásztorban, hogy Tinky Winky gyanús: a lila szín és a fején lévő háromszög alakú antenna a meleg mozgalmak jelképei - állította Isten szolgája.

A 49 éves nő - aki jelenleg mesemondásból él - tagadja ezeket a sületlenségeket. Elmondta, büszke rá, hogy ő lehetett Laa-laa. Amikor először elmagyarázták neki, miből áll a Teletubbyk, "arra gondoltam, hogy ez egy zseni műve".

Szerinte egyszerűen a szeretet és a gyerekek iránti elkötelezettség motiválta a készítőket. "Fantasztikus, hogy valahol a világban egy gyerek meglátja Laa-laát, és felnevet" - vallott Smedley. Amúgy a mai napig tartja a kapcsolatot a többi tubbyval, kiemelten a Dipsyt játszó John Simmittel, és együtt küzdenek azért, hogy ne vesszen ki a britekből a gyerekeknek való mesélés.

A Teletubbyk

1997 és 2002 között sugározta a BBC a Teletubbies (Teletubbyk) című sorozatot, amelyben gyakorlatilag barátságos E.T.-knek öltözött színészek szórakoztatták a nagyon zsenge korú gyerekeket. Magyarországon egy ideig az RTL Klub vetítette a szériát, öt dvd is megjelent nálunk.

A sorozat Anne Wood ötlete alapján készült, a 365 részt David G. Hillier és Vic Finch rendezte. A 25 perces epizódokban a főszereplők végig gyerekként viselkednek és gügyögnek, egy narrátor közben elmeséli a történetet. Emlékezetes még, hogy a napocska a fejük felett egy vigyorgó kisbaba arcát mutatja.

A figurákat az alábbi színészek alakították: Dave Thompson, Mark Heenehan és Simon Shelton játszotta a lila Tinky Winky)t, John Simmit a zöld Dipsyt, Nikky Smedley a sárga Laa-Laát és Pui Fan Lee a piros Pót.

(Forrás: Wikipedia)