John Ackley, aki jelenleg Ashley Ackleyként él, vissza akar térni a katonasághoz, de úgy tűnik, erre nem lesz esélye. Az iraki veterán ugyan csak tervezi a nemváltást, de a katonaságnak így sem kell, mert szerintük pszichés betegség a nemátalakító műtét.

John Ackley iraki veterán katona már leszerelt, de szeretett volna visszatérni a katonasághoz - írta meg a Mail Online. Ám amikor újból jelentkezett, elmondta korábbi feletteseinek, hogy nemátalakító műtétet tervez. Ackleyt meglepte, hogy amikor elmondta terveit a feletteseinek, kiderült, hogy nincs erre megfelelő előírás, de minden valószínűség szerint nehézségeket fog okozni, hogy visszatérjen az egységéhez.

John Ackley eredetileg a minnesotai nemzeti gárdánál szolgált. Mióta visszatért Irakból, megváltoztatta a nevét Ashleyre, és hormonterápiát kezdett, hogy elősegítse a nemváltást.

Annak ellenére, hogy boldog, és jól érzi magát Ashleyként, hiányzik neki a megszokott struktúra, a rendszer, a kiképzés, amit a katonaságnál megszokott, ezért újra beállna a seregbe.

Most azonban azok az emberek, akik korábban támogatták a terveit, kötik magukat a katonai szabályzathoz, amely szerint transzneműek nem lehetnek katonák. Teszik mindezt annak ellenére, hogy Ashley még nem esett át nemátalakító műtéten, transzneműként azonosították, és ez alapján nem engedték, hogy szolgálatba álljon, azzal az indokkal, hogy pszichés állapota nem megfelelő.

Az eset azért is kerülhetett előtérbe, mert a Miss Kanada választáson egy jelenleg nőként élő, de férfiként született versenyző is indult, és a szervezők részéről felmerült, hogy nem indulhat, de Donald Trump felülvizsgálta a döntést, és úgy döntött, hogy részt vehet. A versenyt végül nem ő nyerte meg. Ashley reméli, hogy ez a döntés az ügyét is segíteni fogja, és visszatérhet a szolgálatba.