Lekurvázták, lepedofilozták, mocskos zaklatónak állították be: Nicola Brookes hét hónapja küzd az életét megkeserítő trollok ellen, és sikerrel járhat. A brit legfelsőbb bíróság már felszólította a Facebookot, hogy adja ki a mocskolódók adatait.

Hét hónapja szívatnak trollok egy negyvenöt éves brightoni nőt. Nicola Brookes egy facebookos kommenttel váltotta ki dühüket: az üzenetben azt javasolta a brit X-Factor egyik kiesőjének (Frankie Cocozzának), hogy ne törődjön a gyűlölködőkkel, mindenki hibázhat (a versenyzőt droghasználat miatt kizárták a műsorból). "Azt gondoltam, nem fair, hogy egy tizenkilenc éves fiúra egy tévedése miatt így rászállnak [...] Az emberek azt írták, remélik, hogy elüti egy busz, vagy hogy legszívesebben lehugyoznák" - idézi a Daily Mail.

Néhány órával később visszanézett az oldalra, ahol nyilvánvaló lett számára: azok, akik addig Cocozzának szóltak be, most őt oltják. Néhány megjegyzésre válaszolt, aztán hagyta a fenébe, remélve, hogy majd csak békén hagyják. Nem így történt: másnap reggel egy fiú üzenete várta, aki azzal vádolta, hogy az interneten zaklatja. Ebből jött rá, hogy a trollok a nevében terrorizálnak számára ismeretlen embereket. A Facebookról lelopták a fotóját, kamuprofilokat hoztak létre, majd azokkal küldtek pedofil kommenteket fiatal lányoknak.

Ellentámadás

Brookes azonnal írt a Facebooknak, de nem léptek közbe. Aztután a brightoni rendőrséghez fordult, száznál is több papírral, amelyek a nevében kiküldött mocskolódásokról készült screenshotokat tartalmazták. Hiába: közölték, hogy semmit sem tehetnek, annak ellenére, hogy az elkövetők nyilvánvalóan pedofil tartalmakat állítottak elő.

Ezek után a nő a Bains Cohen jogászaihoz fordult segítségért, akik ingyen vállalták az ügyet. Azzal kezdték, hogy hivatalos levelet küldtek a Facebooknak, amelyben jelezték, hogy szerzői jogsértésről van szó, mert Brookes fotójával is visszaéltek. A körülbelül húsz állandó zaklató körét is leszűkítették négy értelmi szerzőre. Két héttel később a kamuprofilt sikeresen eltávolíttatták. A trollsújtotta asszony eközben tovább gyűjtötte a bizonyítékokat, mondván, ha háborút akarnak, megkapják tőle.

A brit legfelsőbb bíróság már meghozta a végzést, így a Facebooknak ki kell adnia számukra azokat az információkat, amelyek révén a trollok beazonosíthatók – az eredmény hat héten belül látható. Ez az első ilyen eset, ráadásul Ken Clarke brit igazságügyi államtitkár emellett benyújtott egy törvényjavaslatot, amely állandó gyakorlattá tenné.

Könyörtelen

Brookes ellen minden fronton támadást indítottak. Amellett, hogy gyerekzaklatóként bélyegezték meg, lekurvázták és drogdílernek is nevezték. Életkora miatt vén szipirtyónak nevezték. Még Crohn-betegsége, illetve a kezelés közben kihullott haja is nevetség tárgya lett.

 brookesclk

"A sztómámmal viccelődtek, és azzal, mennyire szeretnék, ha felrobbanna, vagy kiesne belőlem a méhem, és még durvább dolgokkal, amelyeket meg sem tudnék ismételni." Általában véve egy besavanyodott vénasszonynak állították be, aki egy olyan ügyre költi a rengeteg pénzét, amely a szólásszabadságot veszélyezteti.

Most húszéves egyetemista lányára, Hayleyre is rávetették magukat: ellopták a fotóját, a fejét egy rúdtáncosra illesztették, ő is kapott kamuprofilt.

Várja a végkifejletet

"Úgy tűnik, semmit sem tanultunk azóta, hogy a keresztényeket oroszlánok elé vetették" - vélekedett Brookes az üggyel kapcsolatban. Egyébként akadtak támogatói is, akiket ő anti-trolloknak nevez. "Az emberek nem tudják, de a jó és a rossz az interneten harcban áll. [...] Ezek veszélyes emberek. Ha így viselkednek online, mit művelhetnek élőben?" Abban mindenesetre bízik, hogy eléri célját. "Még most is azzal kérkednek, hogy megússzák. De tévednek. Az ár ellenük fordul. Alig várom, hogy a bíróságon azok szemébe nézzek, akik egykor azt hitték, érinthetetlenek."