Egyrészt mostanában aki szülésre adja a fejét, és minimum sorozatszínésznő vagy énekesnő, az nagy eséllyel ad életet ikreknek. Akik viszont féltik az alakjukat, de Madonnát vagy Angelina Jolie-t akarják utánozni, azok biztosan valamilyen exotikus országból lízingelnek egy gyereket. Vagy kettőt.

Összegyűjtöttük, kik azok akik úgy érzik, nem jó nekik a fehér gyerek, inkább valaki egzotikusabbra vágynának. Vagy csak könnyebben működik az örökbefogadás Vietnamból, mint Amerikából.

A nagy elődök

A nagy előd Josephine Baker volt, aki az első afroamerikai nő, aki filmfőszerepet kapott egy jelentős filmben, de ha ez nem lenne elég, akkor ő volt az első nő, aki megkapta a legmagasabb francia katonai érdemrendet és katonai temetést, méghozzá úgy, hogy  életének egy részében nem is volt francia állampolgár.

Baker négy férjet fogyasztott el, ágyba bújt Frida Kahloval, és imádta a gyerekeket. Tizenegyet fogadott örökbe, volt köztük fehér és fekete, ázsiai és európai egyaránt. Párizs mellett kastélyában boldogan élt a szivárványcsalád, egészen Baker 1975-ben bekövetkezett haláláig.

Mia Farrow amerikai színésznő az 1970-es években kezdett gyerekeket örökbe fogadni, második férjével, André Previn zenésszel való házasságkötése után. Farrow eközben szült három saját gyereket is, de házassága 1978-ban már véget is ért. Talán legismertebb örökbefogadott gyermeke Soon-Yi, aki 1970-ben született, és később Farrow harmadik házasságának a végét okozta. Harmadik férje ugyanis Woody Allen volt, aki beleszeretett nevelt lányába, és el is vette feleségül. Azóta a pár két gyermeket fogadott örökbe. A színésznő a válás idején molesztálással vádolta meg rendező férjét, de a vád nem állt meg. Farrow 1992-1995 között még hat gyereket fogadott örökbe. Egyik nevelt lánya 2008 karácsonyán életét vesztette, így most Farrow-nak 13 élő gyermeke és 9 unokája van.

Az új generáció

Az Angelina Jolie és Brad Pitt házaspár, bár még hivatalosan nem mondták ki a boldogító igent, számos gyerekkel osztják meg az életüket. Maddox, Pax és Zahara mellett három saját gyereket nevelnek. A család multikultiban nyomja, hisz egy kambodzsai, egy etióp és egy vietnami nevelt gyerekük van.

A kicsik mindenesetre jól jártak a családdal, francia kastélyukba most építenek nekik egy öko-játszóparkot, és nemsokára szüleik is összeházasodnak. A házaspárt sokan vádolták azzal, hogy divatot teremtettek az örökbefogadásnak, de talán ez azon divatok egyike, mely támogatható, amennyiben nem arra használják fel, hogy megmentsék vele a házasságukat.

Pedig ezt csinálta többek közt Sandra Bullock, aki még férjével tervezte az örökbefogadást, de végül egyedül fejezte be. A 3 hónapos korában adoptált afroamerikai Louis Bardo Bullock 2010-ben került a színésznőhöz, aki csuda boldog azóta.

Meg Ryan 2005-ben fogadta örökbe a kínai Daisyt. A kislány eredeti neve Charlotte volt, de a színésznő szerint ez nem illett a gyerek személyiségéhez, ezért új nevet adottneki. Bár Daisyt véletlenül osztották a színésznőre, mintegy kisorsolták neki, a mai napig úgy érzi, nem véletlen, hogy a kislány hozzá került.

A macskanő Michelle Pfeiffer lányát, Claudia Rose-t 1993-ban nem sokkal születése után adoptálta. Rá egy évre a színésznő megszülte fiát, John-t. A család azóta is együtt él, David E. Kelley producerrel nevelik a gyerekeket. Rose azóta gyönyörű hölggyé serdült, és egyetemre jár.

Madonna nélkül nem történhet semmi celebfronton, így van ez az örökbefogadással is. A karrierjét pontosan megtervező énekesnő két gyereket fogadott örökbe, David Banda Mwale Ciccone Ritchie-t és Mercy Jamet. David 2005-ben született Malawiban, és 2006-ban került Madonna és Guy Ritchie angliai otthonába.

Mercy 2009-ben született, és több bírósági tárgyalás után került nevelőszülőihez. 2010-ben a család Malawiba utazott, hogy a gyerekek megnézzék, honnan érkeztek.

Madonnának saját gyermekei is vannak, Lourdes 1996-ban született, apja, Carlos Leon edző, és Rocco, aki 2000-ben látta meg a napvilágot. Apja Guy Ritchie rendező, akitől az énekesnő azóta már elvált.

Katherine Heigl 2009-ben fogadta örökbe a dél-koreai Nancy Leigh-t ("Naleigh"), aki komoly szívproblémákkal küzdött. Mielőtt elhagyták volna Dél-Koreát, nyitott szívműtéten esett át a kislány, azóta jól van. Idén áprilisban Adalaide Marie Hope-ot vette magához a Grace Klinika színésznője és férje, a zenész Josh Kelley. A színésznő döntésében közrejátszott, hogy testvérét, Meget annak idején szintén Koreából fogadták örökbe.

És az egyetlen magyar

Nálunk nincs nagy hagyománya a külföldi örökbefogadásnak. Talán kevéssé ismert, de Töröcsik Mária és Maár Gyula forgatókönyvíró 1979-ben egy vietnami kisfiút fogadott örökbe. A háborús árvákat bemutató film vetítése után döntött úgy a házaspár, hogy az ott látott kisfiút örökbe fogadják. Írtak a baráti ország konzulátusának, de kiderült, hogy az a gyerek már 14-15 éves, és a felvétel évekkel korábban készült. Hosszas utánjárás után úgy tűnt, nem lesz vietnami gyereke a házaspárnak, amikor egyszer csak megérkezett egy kisfiú, akit a vietnami állam küldött el. A kisfiú csak csak anyanyelvét beszélte, így egy éven át nem is járt iskolába.