Legendás hatása van a fogorvosok által közkedvelt kéjgáznak és egyéb nyugtató hatású szereknek. Az alanyok betompulnak, hallucinálnak, beszédhibáik előjönnek. A bölcsességfogas videóknak nagy divatja van Amerikában: általában aljas szülők feltöltik a videomegosztókra bekábult gyerekük kéjgázas vergődéseit. Van olyan video, amit már másfélmillióan láttak, egy kislányt pedig Ellen DeGeneres talkshow-házigazda is meghívott a műsorába.

Már-már mémszintű magasságokba emelkedett az a régóta tartó sorozat, hogy emberek felveszik hozzátartozójukat, amint a fogászati kezelés után totálisan betépett állapotban nyögnek bele a kamerába. Ezt többnyire a nyugtatónak használt kéjgáz okozza, ami láthatóan kellemes, bódult, fogalmatlan állapotba hozza a pácienst, akiből aztán a fogorvos könnyebben kicibálhatja a rossz fogat, gyökérkezelhet vagy fúrhat-faraghat.

Március végén töltötték fel az alábbi videót a Youtube-ra, és igen hamar látványosság lett belőle. Jelenleg jóval másfélmilliós nézettség fölött jár, ami nem csoda. Már az is elképesztően vicces, ahogy berakják a kerekesszékbe (mert annyira kész van, hogy járni sem tud). Később már az autóban nyüszít, közben vélhetően az édesanyja veszi kamerával. Nehézkes megérteni, mit mond, mert az érzéstelenítőtől még zsibbadt a szája, ezért igen furcsán beszél. A kocsiban aztán kiborul a bili, amikor a lány megtudja, hogy Amerikában él, amit az anyja fokoz azzal, hogy ezen belül Észak-Karolinában laknak. Ezután megállapítja magáról a lány, hogy a Hogwarts (magyar fordításban a Roxfort) tanulója, és Harry Potterhez hasonlóan ő is varázsló. A video végén azt is megtudja, hogy kirántották a bölcsességfogát, és kijelenti: imádja ezt a gyógyszert.

Három éve megismerkedhettünk azzal a kissráccal, akivel szintén egy édesszülője tolt ki. A helyzet ugyanaz: fogorvostól hazafelé a kocsiban interjúvolja az apa a belőtt kisfiát, aki erősen gondban van a számokkal: apja fején négy szemet lát, saját ujjai számát előbb kettőre, majd négyre saccolja. Úgy látszik, kiöli a kéjgáz a páratlan számokat az elméből.

Morgan a nevével ellentétben nem fekete férfiszínész, hanem egy szőke lány, akit 2009 végén keményen kiütött a szer. Egy kanapén fekszik a bölcsességfog elrablása után, és puffadt fejjel mered a semmibe. A háttérben egy kisbaba sír fel, a lány pedig hasonló cincogó-nyávogó hangon szólítja épp rajta röhögő családját. A legjobb, amikor megkérdezi tőlük a száját fogva, hogy "ez még itt van?" A számokkal viszont tisztában van, hiába magyarázzák neki, hogy hat ujja van.

Végül íme a kislány, aki a bölcsességfoga elvesztésével bekerülhetett Ellen DeGeneres show-jába is. Bekábult állapotában ugyanis folyamatosan az amerikai talk-show-házigazdát vizionálta maga köré. "Mindig is azt akartam, hogy ő itt legyen... amikor kiveszik a bölcsességfogam..., mert kedvelem őt" - cincogta a kislány, aztán bealudt. Később még tictacot is kért DeGeneres mellé. A jutalmát persze elnyerte: a műsorvezető meghívta őt a show-jába.

Vicces futószemölcsirtás

Körbekérdeztünk a szerkeszőségben, volt-e valakinek hasonló kéjgázos élménye, és egyik kollégánk előadott egy hasonló történetet, melynek ugyanakkor keserédes vége lett.

"Nekem egyszer futószemölcsöt szedtek le a kezemről, kb. 12 éves voltam, és nem kéjgázt kaptam, hanem valami fájdalomcsillapító injekciót a kezembe, de elég sokat. Na most ennek eredményeként röhögve jöttem ki a rendelőből, véres, bekötött kézzel, felszálltam a 74-es trolira, ami kb. hazavitt a Nagymező utcából, és végig nagyon boldog voltam, vigyorogtam, mint egy hülye, és leszálltam a Ligetben sétálni. Azóta se tudom minek. De nagyon boldogan sétálgattam, néztem a fákat és mosolyogtam, aztán elkezdett sajogni a kezem, és szomorúan hazacaplattam."