A hírhedt börtönszigetről 1962 júniusában, ötven éve szökött meg három elítélt, mégpedig úgy, hogy szó szerint keresztülvájták magukat a falon. Sorsukról ma sem tudnak semmit, bár kettejük rokonai, illetve egy amerikai nyomozótiszt még mindig hisz abban, hogy életben vannak.

Ötven éve, 1962. június 11-én történt a világtörténelem egyik leghíresebb szökése, mégpedig abból a börtönből, amelyet gyakorlatilag korának egyik legbiztonságosabbjának számított. Az Alcatraz, vagy más néven a Szikla ugyanis valóban egy szikla, amely a San Francisco-öbölből mered ki, rajta néhány sivár kőépülettel, ahol többek közt a múlt század első felének olyan hírhedt gengszterei is raboskodtak, mint Al Capone vagy George "Machine Gun" Kelly.

A szökésbiztosnak hitt börtönből összesen tizennégy kitörési kísérlet történt abban a harminc évben – 1933-tól 1963-ig –, amíg az szövetségi börtönként üzemelt. A három, vagyis pontosabban négy elítélt, név szerint Frank Morris, Allen West, illetve egy testvérpár, Clarence és John Anglin még az atlantai büntetésvégrehajtási intézetben találkoztak, a Sziklán pedig újra egy börtönbe vetette őket a sors. A négy férfi bűnlajstroma igencsak hosszú: az Anglin-testvérek többszörös bankrablásért kaptak több évtizedes börtönbüntetést, West profi autótolvaj volt, míg a gyerekkorát árvaházakban töltő Morris a kábítószerkereskedéstől kezdve a fegyveres rablásig szinte mindent kipróbált. Mind a négyen azért kerültek a Sziklára, mert korábbi börtöneikből többször is megpróbáltak megszökni.

Magát a szökést valószínűleg Morris tervelte ki, aki az őt már régről ismerő nyomozók szerint igazi bűnözői lángelme volt. A négy, közös cellában lakó elítélt vélhetően 1961 szeptemberében kezdte meg a munkát, amely nagyrészt ásásból állt, ugyanis a cellájuk falát a fegyenceknek járó életlen vajazókésekkel és kanalakkal vésték hosszú hónapokon át. Az átlyukasztott fal egy használaton kívüli szervizfolyosóra vezetett, ahova West már nem tartott a trióval, mivel nem fért át a lyukon. Ő a cellájában maradt, míg a három szökevény a szervizfolyosóról egy szellőzőaknába, majd azon át a tetőre jutott. A tetőről lemászva felfújták saját készítésű gumicsónakjukat, és eleveztek. Azóta senki nem hallott felőlük.

A szökés nemcsak azért keltett óriási figyelmet, mert a legendás Alcatraz biztonsági rendszerét sikerült kijátszania a három elítéltnek. Az ördögi ötletesség, amivel végrehajtották, szintén komoly elismerést váltott ki még a három szökevény ellen igen komoly hajtóvadászatot indító hatósági szervekből is. A trió tagjai ugyanis, túl azon, hogy emberfeletti munkát végzett azzal, hogy életlen vasdarabokkal vájta át magát a falon, kiemelkedő fantáziával használták a rendelkezésükre álló eszközöket. Az Alcatrazban szokásos éjszakai ellenőrzések megtévesztésére például szappanból, vécépapírból és a börtönfodrászatból lopott hajból élethű emberfejformákat mintáztak, amelyeket aztán az ágyukon hagytak, olyan pózban, mintha gazdájuk épp édesdeden szundikálna. A szökéshez használt gumicsónakot pedig az elítélteknek kiosztott esőkabátokból eszkábálták össze.

A gumicsónakot a nyomozás során az Alcatraztól nem messze lévő Angel Island nevű szigeten találták meg, benne az Anglin-testvérek néhány személyes holmijával. A mindenre kiterjedő FBI-nyomozás szerint a kérdéses időben a körzetben egyáltalán nem jelentettek betörést, illetve autólopást, noha a bűnözőknek valószínűleg az lett volna a célja, hogy civil ruhát szerezzenek, és minél előbb eltűnjenek a környékről.

Az FBI tizenhét év után, 1979-ben zárta le a nyomozást, az US. Marshal Service – az egyik legrégebbi amerikai rendvédelmi szerv, ami az FBI-hozhasonlóan közvetlenül a Szövetségi Igazságügyi Minisztériumnak van alárendelve – a mai napig sem zárta le az aktákat. Michael Dyke, az üggyel foglalkozó tiszt szerint legalább ketten, de az is lehet, hogy mindhárman sikeresen elmenekültek. Tekintve, hogy Morris 1926-ban, Clarence Anglin 1930-ban, míg öccse 1931-ben született, Dyke véleménye szerint egyáltalán nem lehetetlen, hogy még mindig életben van valamelyikük.

Dyke véleményén van az Anglin-testvérek húga, Marie Widner is, aki hétfőn, épp a szökés ötvenedik évfordulóján látogatott el a ma már teljesen elhagyatott Alcatrazba, hogy megemlékezzen bátyjai tettéről. "Már akkor is teljesen biztos voltam benne, hogy sikerült nekik, és a véleményem azóta sem változott" – nyilatkozott a hetvenhat éves hölgy. Mindazonáltal a Szikla három szökevényének sorsa valószínűleg örökre rejtély marad. Biztosat csak a cellában maradt negyedikről, Allen Westről tudni, aki ugyan 1967-ben kiszabadult, ám nem sokkal később visszaesőként életfogytiglant kapott, majd hashártyagyulladásban halt meg 1978-ban.

A szökés és a média

A három elítélt rejtélyes menekülése természetesen többeket megihletett, hogy feldolgozzák a történetet. 1963-ban már könyv készült az esetről – J. Campbell Bruce tollából – Szökés az Alcatrazból címmel, míg 1979-ben egy film született ezzel a címmel. Utóbbi igazi sztárparádé volt: Clint Eastwood alakította Frank Morrist, míg Fred Ward és Jack Thibeau az Anglin-testvéreket. A Discovery Channelen vetített sorozatban, a Mythbustersben – nálunk Állítólag... címen futott – a legendás menekülést szimulálva, és az esőkabát-gumicsónak pontosan megépített mását tesztelve a szakértők arra jutottak, hogy a három férfi jó eséllyel túlélhette a kalandot. A rivális National Geographic pedig egy műsor keretében saját szakállára indított nyomozást 2011-ben, amelyet a gumicsónakon talált néhány ujjlenyomaton kívül egy fontos felfedezés is köszönhető. Az önjelölt nyomozók ugyanis, ellentétben az FBI-jal, rábukkantak egy mai napig megoldatlan autólopásos esetre, amit véletlenül épp a környékről jelentett a kárvallott.