Liu Yangnak szigorú kritériumoknak kellett megfelelnie ahhoz, hogy az első kínai űrhajósnőként a világűrbe emelkedhessen. A nő korábban vadászpilótaként szolgált, folyékonyan beszél angolul és senki nem tudja pontosan, mennyi idős.

Liu Yangnak, az első kínai nő, aki a világűrbe emelkedett, szigorú rostán kellett átesnie, amíg eljutott oda, ahol most van. A Buzzfeed egy tizenkét tételes listát tett közzé, amely több olyan érdekességet tartalmaz, amikről az ember nem is gondolná, hogy ezek kellenek ahhoz, hogy az ember Kínában űrhajós lehessen.

Yangot huszonegy nő közül választották ki: mindegyikük kiképzett vadászpilóta volt. Az űrhajósnőnek ezerhatszáz repült órája van, és Kínában már most nemzeti hősnek számít, mert egy alkalommal egy galambrajjal ütközött a gépe, és úgy szállt le biztonságosan, hogy gyakorlatilag semmit nem látott a kabinablakot borító vértől.

A Kína egy kimondottan szegény, sűrűn lakott tartományából, Henanból származó nőnek – aki egyébként egy vadászgéposztály parancsnokaként őrnagyi rangban szolgált a Kínai Néphadseregben – az űrhajóssá válás kritériumaként többek közt azt is meghatározták, hogy nem lehet egyetlen szuvas foga, illetve egyetlen sebhelye sem, és a felvételi eljárás során a szájszagát is ellenőrizték, hogy nem kellemetlen szagú-e.

Kína első űrhajósának csakis olyan nőt választottak, aki házasságban él, és van már gyereke, hiszen a kínai szakemberek azt is megvizsgálják majd, hogy miként hat az űr a nők termékenységére. Yang ezeken felül természetesen megbízható tagja a Kínai Kommunista pártnak, ám egyvalamit senkinek nem sikerült kideríteni róla: a pontos életkorát. Találgatások ugyan vannak a témával kapcsolatban, és a fényképeken nagyjából az is látszik, hogy egy harmincas évei elején járó nőről van szó, de többet senki sem tud.