Senki nem tudja, hány éves a kínai űrhajósnő

2012.06.19. 10:32
Liu Yangnak szigorú kritériumoknak kellett megfelelnie ahhoz, hogy az első kínai űrhajósnőként a világűrbe emelkedhessen. A nő korábban vadászpilótaként szolgált, folyékonyan beszél angolul és senki nem tudja pontosan, mennyi idős.

Liu Yangnak, az első kínai nő, aki a világűrbe emelkedett, szigorú rostán kellett átesnie, amíg eljutott oda, ahol most van. A Buzzfeed egy tizenkét tételes listát tett közzé, amely több olyan érdekességet tartalmaz, amikről az ember nem is gondolná, hogy ezek kellenek ahhoz, hogy az ember Kínában űrhajós lehessen.

2012-06-16T124143Z 1775149415 GM2E86G1KVC01 RTRMADP 3 CHINA-SPAC
Fotó: Jason Lee

Yangot huszonegy nő közül választották ki: mindegyikük kiképzett vadászpilóta volt. Az űrhajósnőnek ezerhatszáz repült órája van, és Kínában már most nemzeti hősnek számít, mert egy alkalommal egy galambrajjal ütközött a gépe, és úgy szállt le biztonságosan, hogy gyakorlatilag semmit nem látott a kabinablakot borító vértől.

A Kína egy kimondottan szegény, sűrűn lakott tartományából, Henanból származó nőnek – aki egyébként egy vadászgéposztály parancsnokaként őrnagyi rangban szolgált a Kínai Néphadseregben – az űrhajóssá válás kritériumaként többek közt azt is meghatározták, hogy nem lehet egyetlen szuvas foga, illetve egyetlen sebhelye sem, és a felvételi eljárás során a szájszagát is ellenőrizték, hogy nem kellemetlen szagú-e.

Kína első űrhajósának csakis olyan nőt választottak, aki házasságban él, és van már gyereke, hiszen a kínai szakemberek azt is megvizsgálják majd, hogy miként hat az űr a nők termékenységére. Yang ezeken felül természetesen megbízható tagja a Kínai Kommunista pártnak, ám egyvalamit senkinek nem sikerült kideríteni róla: a pontos életkorát. Találgatások ugyan vannak a témával kapcsolatban, és a fényképeken nagyjából az is látszik, hogy egy harmincas évei elején járó nőről van szó, de többet senki sem tud.